Yves-Marie Gillardeau opět zamíří do Chebu. Francouzský umělec svou práci představí při samostatné výstavě v chebském kostele svatého Bartoloměje.
Yves-Marieho tvorbu mohli lidé vidět v Chebu už před několika málo lety při společných výstavách, a to při Chebských dvorcích a na výstavě Z jednoho břehu na druhý. Teď umělec přichází sám.

„Je zde konečně samostatná výstava tohoto kontroverzního umělce, který ve své tvorbě mísí moderní expresivní malbu s tradicí francouzské výpravné kresby,“ popisoval Zbyněk Illek, ředitel pořádající Galerie 4. „Přitom používá klasické i každodenní materiály a pomůcky - štětce a barvy, ale i špachtle a laky.“ Kromě pláten používá častěji dřevěné či kovové desky. Kov pro výtvarníka totiž představuje odkaz na průmyslový svět.

„Události světové a národní prolíná s událostmi svými a svých blízkých. Cestuje hodně po světě a na svých cestách si pořizuje skici a fotí.“ Po návratu se zavře v ateliéru, prohlíží pořízený materiál a v hlavě si znovu promítá jeviště zažitých míst, aby vytvořil další z překvapujících obrazů, často s prvky nápadně podobnými tvorbě klasických malířů.

A kdy se příznivci výtvarného umění výtvarníka v Chebu dočkají?
Výstava s názvem Malíř – reportér bude v kostele svatého Bartoloměje zahájená v sobotu 8. srpna od 16 hodin. Expozici připravila Galerie 4 společně se Spolkem přátel starého Chebu. Lidé ji uvidí až do 30. září.

„Na výstavu jsem opravdu moc zvědavý,“ řekl Štefan Novotný z Chebu. „Určitě mám v plánu se do kostela zajít podívat,“ dodal Cheban.