Další ročník přednáškového cyklu Z Chebu křížem krážem začíná v Muzeu Cheb již tento týden. Za deset let existence si získal řadu příznivců. Co se dozvědí tentokrát? Na to se Deník ptal koordinátora projektu, biologa Jiřího Brabce.

Povězte, co jste v rámci jedenáctého ročníku připravili?

Letos uslyšíme celkem pět přednášek. První čtyři budou cestopisné, či přírodovědně-cestopisné a podíváme se během nich na čtyři kontinenty do Jižní Ameriky, Austrálie, Evropy a Afriky. Poslední přednáška pak bude přírodovědná a vrátí nás zpět do České republiky.

A kam zavede hosty ta první?

Do Jižní Ameriky, a to 22. ledna v přednášce 'Patagonie větrná země na konci světa' cestovatele, novináře a dobrodruha Martina Mykisky. Procestujeme divokou patagonskou přírodu, zahrnující gigantické skalní věže, mohutné ledovce, malebná horská údolí, ale i nekonečné pláně s vysokou oblohou a dalekými obzory. Tato divočina je domovem mnoha zajímavých živočichů, jako jsou lamy guanako, nandu Darwinův, kondoři a další.

Zůstaneme v dalekých krajích i při další přednášce?

Zůstaneme na jižní polokouli a poprvé v historii našeho přednáškového cyklu se podíváme do kontinentální Austrálie. Národními parky severní a východní Austrálie nás 5. února provede zooložka Petra Schnitzerová v přednášce 'Na skok za klokany aneb přírodou Austrálie'. Představí nám historii, současnost, přírodní podmínky a zejména unikátní faunu a flóru Austrálie, které se vyvíjely před mnoha miliony let, ale v dlouhé izolaci přežily až do současnosti.

Příznivci cyklu už měli možnost oba dva přednášející Martina Mykisku i Petru Schnitzerovou v Chebu slyšet, viďte?

Ano, je to tak. A stejné to bude i v dalších přednáškách. Na celý letošní ročník jsme pozvali hosty, kteří už u nás byli a měli se svými přednáškami úspěch. Ještě v únoru se podíváme k nám do Evropy, na místa, která budou i mnohým Chebanům důvěrně známá. S přednáškou 'Zakynthos ostrov bájného vraku a želv' nás 19. února navštíví botanik Daniel Abazid. Nebude to ale přednáška botanická. Ukáže nám, že ostrov Zakynthos je vynikající místo, kde můžete skloubit poznávací dovolenou s odpočinkem u blankytně modrého moře.

Čtvrtá přednáška, čtvrtý kontinent?

A nejen to. Paní Kateřina Andrlová se nechala přemluvit k přípravě přednášky o Tanzanii s podtitulem 'ráj zvířat a země Masajů'. Přednáška proběhne 26. března a navštívíme to nej z celé této rozmanité země.

Jestli se nemýlím, poslední přednášku jste připravil vy sám.

Ano, s letošním ročníkem cyklu se rozloučíme 2. dubna přednáškou na téma 'Hoře nad hořečky?' To bude již z našich luk a pastvin. A taky to bude taková předzvěst a pozvánka na naše exkurze a vycházky do přírody západních Čech. Přípravy jedenáctého ročníku cyklu přírodovědných akcí 'Pojďte s námi do přírody' jsou již v plném proudu. Doufáme, že se nám podaří nejen zopakovat oblíbené akce uplynulých let, ale najít i nová místa a nová témata.