Spousta barevných masek a veselí. Tak vypadá i Chebský masopust. Jeho letošní jubilejní 10. ročník se uskuteční v sobotu 1. března.

„Sraz všech je jako každoročně ve 13.45 hodin u Západočeského divadla v Chebu," informovala Lucie Kolocová ze sekretariátu Muzea Cheb. „Za zvuků muziky i jiného rozpustilého rachocení vyrazí masopustní průvod na svoji cestu městem ve 14 hodin." Do průvodu je zvána široká veřejnost s maskami i bez.

Od divadla se průvod vydá ulicí Obrněné brigády, Valdštejnovou, Májovou, třídou Svobody na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, do Březinovy ulice, Dlouhé, Jateční a zpět na náměstí. Právě před ním se průvod zastaví, masky při své cestě totiž neporuší staré nepsané zákony masopustního veselí a vyžádají si od představitelů města pro svoji další cestu souhlas k průchodu přes náměstí. „Za to, že ctí stará pravidla, dostane se účastníkům průvodu odměny v podobě masopustních koblih. Poté bude cesta pokračovat přes Provaznickou ulici zpět do Dlouhé ulice. Dále projde Židovskou ulicí do Kamenné ulice, po Kostelních schodech na Kostelní náměstí a do nádvoří muzea. Jeho část projde souběžně Kostelní uličkou na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad před muzeum. Zde bude v prostoru mezi muzeem a Špalíčkem tradičně pohřben Masopust a vyhlášena nejkrásnější maska," popisovala Lucie Kolocová.

Po celé sobotní odpoledne bude v mázhausu muzea vyhrávat kapela Kartáč. Malí účastníci masopustního průvodu se mohou těšit na loutkovou pohádku 'O princezně Milušce' v podání sokolovského Divadla bez zákulisí. Pohádka začne po skončení masopustního průvodu, tedy přibližně v 15 hodin, ve Valdštejnské obrazárně muzea.

Chebský masopust pořádá město Cheb, Muzeum Cheb, Západočeské divadlo v Chebu a Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha.