Seifertová uvedla, že je ve funkci jen pět měsíců, a poděkovala proto nejen kolegům z odboru památkové péče, ale i svým předchůdcům. "Za tu krátkou dobu už přebírám druhé takto prestižní ocenění, první byla Historická památka roku, teď tedy Historické město roku. Máme z toho všichni velikou radost a mohu slíbit, že budeme v této trpělivé, velmi důležité a mravenčí práci všichni pokračovat," uvedla při přebírání ceny, k níž patří vedle peněz a diplomu také skleněná plastika symbolizující historická sídla. Cheb byl letos ve finále potřetí.

Porota, která vybrala Cheb jako vítěze krajského kola soutěže, uvedla, že město je historicky uznávané regionální, společenské a kulturní centrum. Zásadním jeho projektem byla přeshraniční Krajinná výstava Cheb-Tischenreuth v roce 2013.
Loni město vložilo do obnovy kulturních památek 29 milionů korun. Podnikatelům třeba přispívá na výrobu vývěsních štítů, které se snaží mít v jednotné podobě. Z ministerského programu regenerace, za jehož využití se cena udílí, město loni dostalo 1,2 milionu korun a použilo je na obnovu osmi památek. Na území Městské památkové rezervace Cheb je 205 nemovitých památek.
Cheb loni pokračoval v obnově hradu, náklady na jeho údržbu v roce 2014 činily 2,5 milionu korun. Návštěvnický okruh byl rozšířen o středověkou věž v prostoru šancí. Františkánský klášter s kostelem byl vybaven novými lavicemi, začala oprava vitráží za celkem milion korun. Opraveny byly fasády několika domů v majetku města a opravovala se také část městských hradeb. Město také pokračuje v opravě bývalého hotelu Hradní dvůr, který jako chátrající památku v roce 2012 zakoupilo. Loni se uskutečnily opravy za 16 milionů korun, obnova objektu, v němž budou bydlet starší občané města, je téměř dokončena.
Soutěž o Historické město roku pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Cena se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón vyhlašovaného ministerstvem kultury.

Oceněna byla ještě města Jičín a městská část Praha 1, jejichž zástupci si odnesli odměnu 100.000 korun. Zvláštní uznání dostaly Prachatice, Polná a Nový Jičín, které se již dříve Historickými městy roku staly a podle pořadatelů soutěže o své památky stále s pomocí státního příspěvku vzorně pečují.
Ceremoniál na Pražském hradě se koná tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví 18. dubna. Do soutěže se každoročně hlásí několik desítek měst, některá i poté, co již titul získala. Ve finále letos byly ještě Holešov, Jičín, Litomyšl, Lomnice nad Popelkou, Nový Jičín, Olomouc, Polná, Praha 1, Boskovice, Kadaň, Klatovy, Kutná Hora a Prachatice. Finalisté získávají odměnu 100.000 korun. Šest z letošních finalistů již titul získalo