Vypadalo to, jako kdyby na chebském hradě měla vystoupit nějaká známá skupina. Zástupy lidí z Chebu a širokého okolí však neměly namířeno za hudbou, ale za netopýry. Prohlédnout si tyto létající savce zblízka bylo obrovským lákadlem.

Netopýří noc na chebském hradě měla velký úspěch. Návštěvníci si zblízka prohlédli živé netopýry, díky zvukovému detektoru slyšeli jejich hovory během letu a dozvěděli se řadu zajímavých informací o způsobech výzkumu a ochrany těchto ohrožených létajících savců. Například to, že u koho se netopýr ubytuje, má vlastně velké štěstí nebude mít doma žádné otravné mouchy.

A jak se ukázalo, pro některé návštěvníky vyžadovala účast na akci velkou dávku odvahy.

„Abych se přiznala, netopýrů se bojím," řekla Andrea Slavíková z Chebu. „Přemluvil mě ale syn, kterému se netopýři líbí. Myslím, že mě po této akci bude intenzivně přemlouvat, abychom si nějakého pořídili domů," smála se.

V rámci celovečerního programu byla připravená také fotografická výstava Ivana Kletečky a Přemysla Tájka 'Za netopýry do tajemného podzemí Karlovarského kraje'.

Jedinečnou akci připravil Český svaz ochránců přírody, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, Česká společnost pro ochranu netopýrů a Muzeum Cheb.