Výstava představuje ojedinělý výběr ze souboru fotografií, které vzešly v roce 2015 ze spolupráce jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů Jindřicha Štreita, jenž se dlouhodobě zabývá ve své dokumentární fotografické tvorbě sociální tematikou, a pracovníků Armády spásy. Společným tématem čtyřiceti velkoformátových fotografií je život lidí bez domova.

Fotografování osamělých lidí, kteří se mnohdy ne vlastní vinou ocitli na pokraji zájmu společnosti a bez střechy nad hlavou, bylo i pro tak empatického autora, jakým Jindřich Štreit je, velmi obtížné a bylo by zřejmě zcela nemožné bez asistence terénních pracovníků Armády spásy, kteří požívají důvěry takto situovaných osob a jejich pohnuté osudy, zvyky, strasti i drobné radosti dobře znají. Fotografie vznikaly v zimě 2015 v okolí měst, ve kterých Armáda spásy působí – Opava, Ostrava, Přerov, Brno a Šumperk.

„Fotografování probíhalo vždy na bázi dobrovolnosti a vzájemného pochopení mezi člověkem bez domova a mnou. Nikdy nedošlo k sebemenšímu konfliktu. Naopak, díky fotografování jsem se setkal s velmi zajímavými lidmi a jejich osudy," říká o spolupráci s lidmi bez domova Jindřich Štreit.

Příběhy jím zachycené na vystavených fotografiích jsou velmi působivé, popisují nevzhlednou realitu a přitom jsou melancholické a krásné. Vyzařují tíži osudu jedinců vyčleněných z komunity, jejich osamělost, někdy až bezradnost a prázdnotu, otupělost či smutek.

Přes veškeré strádání z obrazů jejich života vyplývá, že se někteří jedinci snaží uchovat si důstojnost a zútulněním příbytků vytvořit zdánlivý pocit domova – vždyť potřeba být ukotvený k nějakému místu či lidem nepatří k lidským potřebám o nic méně než potřeba ochránit vlastní život nebo se najíst.

Fotografie Jindřicha Štreita nás motivují k přemýšlení o vratkosti, nevyzpytatelnosti a hodnotách vlastního života.

Čtvrteční vernisáž začíná v 17 hodin. Lev Havlíček