Chebsko

Na křest knihy Roberta Neuberta ´Poetické rezonance´ se chystají v Městském muzeu Mariánské Lázně. „Jde o jemnou sbírku básní," informoval sám autor Robert Neu-bert. „Vznikla jako protipól dnešní uspěchané doby plné ostrých hran." Snahou autora je pohladit poraněné a zastavit uspěchané. „Řekl jsem si, že lidem poskytnu sny v textové podobě, aby se mohli nadechnout pokaždé, když jim bude těžko nebo dostanou chuť na jemnost a hloubku," uvedl. Křest knihy se uskuteční v sobotu 2. listopadu od 19 hodin a o doprovodný program se postará například komorní hudba. „Dnešní uspěchaná doba potřebuje takové autory," řekla Daniela Polívková z Mariánských Lázní. „Pohlazení nemusí být vůbec špatné."

Na další zábavnou noc se mohou těšit děti z Chebu. Dům dětí a mládeže Sova v Chebu si připravil další ´nocovku´. Tentokráít se ratolesti budou věnovat tématu s názvem ´Příběh Vratislava II ´. Akce začne v pátek v 18. hodin a potrvá až do 9. hodin.

Slavnostní ukončení lázeňské sezony se uskuteční již tuto neděli 3. listopadu v Mariánských Lázních. Součástí konce lázeňské sezony bude i přerušení provozu Zpívající fontány. Na to se mohou všichni těšit v neděli 3. listopadu ve 20 hodin. Během programu zahraje Zpívající fontána celkem osm skladeb.

Na pohádkový muzikál na motivy českých pohádek o Honzovi, kouzelníkovi a o tom, že bez práce nejsou koláče, se mohou těšit lidé z Mariánských Lázní. V neděli 3. listopadu se tu totiž uskuteční představení s názvem ´Jak se Honza učil čarovat´. V příběhu nechybí opravdová kouzla či rozmazlená princezna. Začátek je v 15. hodin.

Sokolovsko

50 let big beatu na Sokolovsku. To je název výstavy fotografií a plakátů, která se koná ve vstupní hale Hornického domu. Startuje dnes a přinese i doprovodný program, a to hned zítra. V kinokavárně sokolovského kina Alfa se v sobotu 16. listopadu koná stejnojmenný koncert kapely regionálních beatových veteránů Grehound s průřezem beatových skladeb. Jde o kapely, které na Sokolovsku v posledních padesáti letech hrály. Výstava je zdarma, vstupné na koncert je 50 korun.

Baby Club Robinson připravuje prodej dárků. Ve velké herně Baby Clubu Robinson v Sokolově se koná v sobotu 2. listopadu od 15 hodin prodejní prezentace výrobků dárků. „Mezi námi jsou šikovní lidé, kteří v domácích podmínkách pro své nejbližší a svoji potěchu vyrábí krásné věci, oblečky, dárky nebo dekorace. Chceme vás tak seznámit s jejich výrobky," srdečne zve za celý Baby Club Dita Bartakovicsová. Vstupné je 20 korun na podporu BC Robinson.

Nadace Friedrich-Ebert-Stiftung pořádá ve spolupráci s městem Sokolov v pátek 1. listopadu od

15 hodin simulované jednání zastupitelstva města. Na místa zastupitelů a zastupitelek usednou studenti a studentky Gymnázia Sokolov. Projednají témata, která považují ve svém okolí za důležitá, a navrhnou, co by sami změnili. Zasedání se koná v jednacím sále Městského úřadu Sokolov.

Zasedání zahájí a povede místostarosta města Sokolova Ladislav Sedláček. Studenti se ho zeptají, zda a jak zastupitelstvo řeší vybrané problémy. Poté mladí „zastupitelé a zastupitelky" rozdělení do fiktivních politických stran představí své návrhy usnesení. Budou se je snažit obhájit v diskuzi a prosadit jejich přijetí při hlasování.

Karlovarsko

Artkontakt 2013 umělecké sklo a vitráže v interiérech a exteriérech je název výstavy, která začíná vernisáží v sobotu 2. listopadu od 16 hodin v Galerii na ochozu Vřídelní kolonády. Expozici připravila Karlovarská oblast Unie výtvarných umělců a své práce budou vystavovat Jitka Kantová, Derek Hunt, Radek Stehlík a Glashütte Lamberts.

Krušnohorská hornická krajina a její odraz v hudbě. To je hlavní téma přednášky, kterou připravila Královská mincovna v Jáchymově na sobotu 2. listopadu od 17 hodin. Geolog a patriot Krušných hor RNDr. Petr Rojík osvětlí přímou posloupnost vedoucí od nalezišť rud v tajemném podzemí hor k hudebnímu nástrojařství. Připomene zdejší „města hudby", krušnohorské kapely, soubory a skladatele, stejně jako lidové písně, do nichž pronikla práce krušnohorských havířů, hamerníků a paličkářek. Přednášku doplní promítání obrázků a hudební ukázky.

Lampiónová slavnost se uskuteční v sobotu 2. listopadu v Bečově nad Teplou. Od 16.00 hod. budou v Bečovské botanické zahradě připraveny pro děti soutěže a hry. Po setmění se odebere průvod světel do zámecké zahrady, kde čeká na všechny překvapení.

Premiéra muzikálu Divotvorný hrnec se uskuteční v sobotu 2. listopadu od 19:30 v Karlovarském městském divadle. Mimořádný projekt vznikl ve spolupráci Karlovarského městského divadla, Západočeského divadla Cheb a Karlovarského městského divadla. Je to nejčastěji uváděný americký muzikál ve slavné úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha s nesmrtelnými hity! Součástí tohoto představení je živý pětadvacetičlenný orchestr.

Tachovsko

Divadelní představení Mejdan 2 aneb Kalba manželů Šílených se odehraje v pátek večer v sále kulturního domu v Kladrubech. Komedie o manželských nevztazích. V hlavních rolích vystoupí Pavel Kikinčuk a Veronika Nová. Začátek představení je v 19 hodin.

Strašidelný průvod alias Halloween projde v pátek Studánkou. Sraz je před studáneckou mateřskou školou, průvod vyjde v 18 hodin. S sebou si vezměte svíčku a lampion.

Pravidelný chovatelský trh, který se koná každou první sobotu v měsíci, se uskuteční v chovatelském areálu v Mánesově ulici ve Stříbře v sobotu 2. listopadu. Otevřeno bude od 8 do 11 hodin. Možnost nákupu a prodeje zvířat, krmení. Občerstvení bude zajištěno.

Poslední míle. V sobotu se koná poslední letošní společná vyjížďka na motorkách. Akce se koná k ukončení letošní sezony. Odjezd je ve 12 hodin od prodejny Yamaha v Tachově.

Borské legendy ožívají aneb Výpravná cesta do minulosti. To je akce, která se koná v sobotu na zámku v Boru. Představí se skupiny historického šermu Korbel, Balteus, Duellanti, taneční skupina Mericia a průvodce Freitag z Čepiroh. Oživené prohlídky zámku Bor začínají v 16, 18, 20 a 22 hodin. Je nutné si rezervovat vstupenky na telefonním čísle 374 789 198 nebo předem zakoupit přímo v pokladně zámku.

Oživené noční prohlídky budou mít také v Muzeu Českého lesa v Tachově, které v sobotu nabídne možnost netradičních prohlídek kláštera a kostela. Prohlídky začínají v 17, 18, 19, 20, 21 a 22 hodin. Předprodej časových vstupenek je ve vrátnici muzea nebo je možné si je zamluvit na telefonním čísle 374 722 171.

Plzeňsko

Kapela Extra Band revival ohlásila na dnešek od 21 hod. vystoupení v Soběkurech na jižním Plzeňsku. Jako host se skupinou vystoupí zpěvák Radek Zíka. Zítra pak Extra Band revival koncertuje od 21 hod. v nýřanském kulturním domě.

Podzimní inspirace v Pivovarském muzeu je naplánována na zítra od 10 do 16 hod. Ponese se ve znamení větru na strništích, návštěvníci muzea si budou moci vyrobit dekorativní podzimní věnec z přírodních materiálů nebo plést z materiálu zvaného pedig.

TJ Sokol Koterov připravil na zítra již IV. ročník Nočního pochodu s přespáním v sokolovně. Sraz je v 18 hodin. Přijďte s námi najít poklad koterovských bludiček.

V galerii Artamo v plzeňské Čelakovského ulici se zítra od 15.30 hod. koná odpolední posezení nad dobrou knihou pro malé v rámci projektu Celé Česko čte dětem. Vystupovat bude např. plzeňský spisovatel Milan Čechura, o klavírní doprovod se postará Božena Englerová.

Na turistický pochod Žihelskem se zájemci mohou vydat zítra. Start je z nádraží Českých drah v Žihli mezi 7. až 10. hodinou a připraveny jsou trasy v rozmězí 7 30 kilometrů.

V Nečtinech se zítra v hostinci Na Radnici koná hubertské posvícení. K dobrému jídlu bude hrát kapela Ozvěny.

V Kinokavárně Města Touškov se zítra od 2030 hod. koná taneční večer, na němž vystoupí duo Václava Žákovce.

V neděli od 18 hod. se ve staroplzeneckém kostele Narození Panny Marie koná benefiční koncert folk-rockové kapely Oboroh.

Pravidelné České trhy u OC Olympie nabízejí jednou za čtrnáct dnů možnost nakoupit čerstvé regionální potraviny a navíc také porci muziky. Zítra se konají od 9 hod. a vystoupí Semtex Trio.

Domažlicko

Setkání modelářů a výstava. Sportovní hala TJ Jiskra Domažlice bude hostit v sobotu od 9 do 17 hodin setkání modelářů a výstavu nejrůznějších rádiem řízených modelů. K vidění budou trucky, stavební i zemědělská technika, auta, vojenská technika, letadla i vrtulníky. Součástí akce budou i ukázky toho, jak se dokáží modely vyrovnat svým velkým předlohám, a to ať už se jedná o auta, stroje či létající modely.

Halloween. Hned dvě místa regionu se rozhodla připomenout si starý, původně pohanský svátek halloween. V Kulturním domě Holýšov jsou děti a dospělí v maskách očekáváni v 15 hodin, přibližně v 17.15 hodin vyvrcholí akce lampionovým průvodem.

Tradičně čeká halloweenská oslava také Kdyni. I tam se bude náměstí krátce před 18. hodinou hemžit duchy, čarodějnicemi a dalšími malými i velkými lidičkami v kostýmech. Úderem 18. hodiny se vydá halloweenský průvod do kdyňských ulic. Na závěr čeká děti úkol, za který dostanou od pořadatelů z Pionýrské skupiny Safír Kdyně malou odměnu.

Kolofantí zahrají v Zahořanech. Na představení nové divadelní hry Předváděčka v podání kolovečských ochotníků z divadelního souboru Kolofantí jste zváni v sobotu v 19 hodin do Kulturního domu v Zahořanech.

Hubertská mše. Vystoupení trubačů Okresního mysliveckého spolku Domažlice u místní kašny bude v neděli v 17.30 hodin předcházet Hubertské mši v arciděkanském kostele. Lovecké trio Praha a pěvecký sbor Canzonetta přednesou dílo Petra Vacka a Josefa Selementa jako poděkování sv. Hubertovi. Mši celebruje od 18 hod. P. Miroslaw Gierga.

Rokycansko

Wohnout hraje dnes v Rokycanech. Dnes patří sál rokycanské sokolovny koncertu kapely Wohnout. Akce začíná ve 21 hodin. Wohnout je česká hudební rocková skupina, která vznikla v roce 1996 v Praze. Do podvědomí se dostala v roce 1998, kdy předskakovala kapelám Lucie, Žlutý pes nebo The Offspring. Kapelu tvoří Matěj Homola, Zdeněk (Fenek) Steiner, Jiří Zemánek a Jan Homola.

Na podzimní koncert zve zítra Pohodovka. Oblíbená a známá kapela Strašická pohodovka zve na svůj podzimní koncert. Koná se ve společenském domě ve Strašicích zítra od 17 hodin.

Příkosičtí zvou na opožděnou posvícenskou. Na zítřek připravují v Příkosicích posvícenskou zábavu. Akce se koná v sále místního pohostinství od 20.00 hodin. K tanci i poslechu bude po celý večer hrát skupina ToJa.

Vladimír Mišík zahraje zítra U Černíků. Návštěvníci Medových koncertů se U Černíků dočkají zítra dalšího vystoupení ikony českého bigbítu Vladimíra Mišíka. Kytar se chopí Pavel Skála a Petr Kulich Pokorný, na housle bude hrát Vláďa Pavlíček, bicí obstará Jiří Zelí Zelenka a s bezpražcovou baskytarou se bude mazlit Jiří Veselý. Bývá zvykem, že vystupuje i pozvaný host. Tentokrát to bude mladý zpěvák a kytarista Pavel Bohatý, který působil u Radima Hladíka. Společně s kapelou Etc zahraje několik svých pís-ní, ale i pár starých fláků od Vládi. Koncert se koná v Medovém Újezdu v sále hostince U Černíků od 21 hodin.

Radnická divadelní přehlídka startuje zítra. Doslova maraton divadelních představení bude zahájen už zítra v Kulturním domě U Růže. Odstartuje ho představení s názvem Záruka touhy v režii Jaromíra Břehového. Začátek je v devatenáct hodin a vstupné je padesát korun.

Klatovsko

Nicov u Plánice Myslivecká sdružení Velenovy, Číhaň, Plánice, Zavlekov a Trubači okresního mysliveckého spolku zvou na Svatohubertskou mši v provedení trubačů a zpěváků OMS Klatovy v kostele Narození Panny Marie. Mše se koná v neděli od 15 hodin.

Mouřenec u Annína v sobotu od 17 hod. se bude konat Dušičková pobožnost v kostele sv. Mořice nad Annínem. Povede ji akolyta Jan Jáchym Beneš. Budou zde k zakoupení svíčky, které pomohou rozzářit opuštěné mouřenecké hroby.

Strážov u Klatov Svatohubertská mše se koná v kostele sv. Jiří v neděli od 12 hodin. Před kostelem zazní tradiční lovecké fanfáry.

Kulturní dům Klatovy dnes od 19 hod. zahraje v rámci Jazzu bez hranic Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Legendární český orchestr Gustava Broma v čele s Vladimírem Valovičem představí to nejlepší ze swingu. Orchestr vedený Vladimírem Valovičem pokračuje v práci, kterou na poli této muziky započal skoro před tři čtvrtě stoletím Gustav Brom. A není to malý závazek, vždyť v šedesátých letech zařadili odborníci tento orchestr mezi deset nejlepších big bandů světa!

Maturitní ples Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech se koná v kulturním domě v sobotu od 20 hodin.

Horažďovice v kulturním domě bude v sobotu rocková zábava. Začátek ve 21 hod., zahraje skupina Parkán.

Sušice loutkové představení se koná dnes od 17 hodin v sokolovně. Tentokrát mohou děti zhlédnout pohádku O zakleté princezně.

Nýrsko lampionový průvod se koná dnes od 17.30 hod. na náměstí.