Chebsko

Den pro dětskou knihu pořádá v sobotu chebská městská knihovna, a to od 9 do 16 hodin v oddělení pro děti. Na programu bude v 11 a ve 14 hodin maňásková pohádka, připravené je také čtení vánočních příběhů, výprodej dětských knih, Ježíškova vánoční stezka a spousta zábavy.

Tradiční muzejní advent se uskuteční tuto sobotu od 10 do 17 hodin. Nachystaná jsou nejen dětská vystoupení, adventní trh, ale také třeba koncert a výtvarná dílna.

Casting na 'Missis Models, soutěž pro sebevědomé ženy', se uskuteční také v Karlovarském kraji. Ženy nad 35 let se ho mohou zúčastnit v sobotu 30.listopadu od 11 hodin v mariánskolázeňském hotelu Krakonoš. Pro všechny zájemkyně je nachystáno líčení, poradna výživy, hair design, poradna permanentní make-up, předvedení metody proti stárnutí nebo třeba také tombola a ceny.

Čertovská mela aneb kotel plný zábavy. To je název akce chebského Domu dětí a mládeže Sova. Jedná se již o tradiční mikulášskou veselici v sále Ekonomické fakulty Západočeské univerzity v Chebu. Nebude chybět spousta soutěží, tancování a samozřejmě ani Mikulášská nadílka. Akce začne v sobotu 30. listopadu od 15 hodin. Stejná akce se uskuteční i v neděli 1. prosince od 15. hodin ve františkolázeňském Ingo Casinu.

Adventní pohádkové čtení se uskuteční v sobotu od 15.30 do 17 hodin v Galerii výtvarného umění v Chebu. Na děti čekají pohádkové příběhy z Ladových knih, které přečtou herci chebského divadla.

Spirituál kvintet vystoupí v neděli v chebském Kulturním centru Svoboda. První adventní koncert začne v 18 hodin.

Sokolovsko

Na obří výstavu řemesel a také prací dětí ze škol v Kraslicích se může přijít podívat veřejnost do sálu tamního kulturního domu. Výstava potrvá až do soboty. V sobotu navíc doprovodí výstavu koncert žáků kraslické základní umělecké školy. Návštěvníci mohou zavítat každý výstavní den od 10 do 17 hodin.

Na první adventní neděli čeká rozsvícení vánočního stromu i Chlum Svaté Maří. Účastníky čeká společné zpívání známých koled. Neměli byste rozhodně zapomenout vzít si s sebou přáníčko, ta se totiž následně budou společně zavěšovat na právě rozsvícený stromek. Pro dospělé bude připraveno svařené víno a drobné občerstvení. Začátek je 1. prosince v 19 hodin.

Tradiční vyprovázení svatého Mikuláše v duchu starých bájí a legend z areálu bývalého kostela sv. Mikuláše pod horou Krudum u osady Hrušková se koná tuto sobotu od 16. hodiny. Slovem bude provázet loketský duchovní Jiří Majkov, o zpěv se postará pěvecký sbor Cubitus. Tradice vyprovázení sv. Mikuláše se zrodila díky ústní legendě, která se tradovala na území bývalého Chebska. Podle ní světec vycházel nadělovat dárky dětem právě z úpatí bájemi opředené hory Krudum, jednoho z nejvyšších vrcholů Slavkovského lesa. Akce je volně přístupná, v případě zájmu rodičů pak na místě může sv. Mikuláš předat i dárky přítomným dětem, než vyrazí na svoji každoroční pouť krajem. V ostatních městech ho pak lze očekávat o již o necelý týden později.

Městské kulturní středisko v Habartově zve v neděli 1. prosince na netradiční adventní koncert. Jeho tématem budou „Vánoce starých kovbojů" a zábavný večer poběží v režii country kapely Zelenáči. Muzika začne hrát v 18 hodin, vstupné je 80 korun.

Tachovsko

Vernisáž výstavy fotografií s vyhodnocením fotografické soutěže na téma Podzim 2013 aneb Moje město a jeho zákoutí se koná v pátek od 17 hodin v sále Městského kulturního střediska v Plané.

Poslední letošní Plánské farmářské trhy se uskuteční v sobotu dopoledne na prostranství před hornickým muzeem v Plané. Kromě tradičního podzimního sortimentu budou obohaceny předvánočním zbožím. Trhy se konají od 9 do 13 hodin.

Adventní vystoupení žáků umělecké školy pod vedením Miroslava Durkáče pořádá na nádvoří hotelu v sobotu Hotel Starý mlýn v Mlýnci. Vystoupení se koná od 15 do 16 hodin.

Adventní setkání s hudbou a slovem se koná v kostele v Okrouhlém Hradišti v sobotu od 16 hodin. V jeho závěru bude před kostelem požehnán a rozsvícen vánoční strom Mikroregionu Konstantinolázeňsko .

Velkoplošný betlém otevře v neděli večer Muzeum Českého lesa v Tachově. Součástí večera bude zahájení výstavy pohlednic s vánoční tématikou a adventní koncert komorního souboru KOZTliveCZ. Začátek celého programu je v 17.30 hodin.

Rozsvěcovat vánoční strom se bude v neděli na náměstí v Tachově. Začátek programu, v němž vystoupí Tachovský dětský sbor, skupina historické hudby Milvus, a při němž se bude lepit vánoční řetěz s pokusem o rekord, je v 15 hodin. Strom bude rozsvícen v 16.45 hodin.

Malý vánoční trh začne na náměstí v Plané v neděli v 16 hodin. Následovat po něm bude rozsvícení vánočního stromu, které je naplánováno na 17.30 hodin. Součástí programu bude vystoupení žáků umělecké školy a vokálního kvintetu Hlasoplet.

Karlovarsko

KV Arenu čeká v pátek večer punk-rocková smršť. Čtyřhodinová punk rocková smršť kapel Tři sestry a Horkýže Slíže, ty během koncertu představí průřez celou svojí dosavadní tvorbou. Koncert začíná v hala od 19:30.

Vánoční atmosféra nás všechny obklopuje. Můžete jí čerpat doma z televize, nebo se přijít podívat na Vánoční trhy, které pro vás připravil Magistrát města Karlovy Vary. Ty začínají už dnes od 10 hodin před Hlavní poštou v Karlových Varech.

Rozsvícení vánočního stromečku v Karlových Varech u Hlavní pošty je plánováno na neděli od 18 hodin. S tím bude spojená i ochutnávka vánočního punče s rybí polévkou z rukou primátora.

Jako každý rok, i letos jsou připraveny adventní koncerty v kostele sv. Anny v Sedlci. Ten první začíná v neděli od 17.00 hod.

Rozsvícení stromu čeká i Ostrov. Zde však oproti Karlovým Varům vše vypukne o hodinu dříve a to v 17.00 hodin na Mírové náměstí. Rozsvícení vánočního stromu je součástí programového bloku Advent a Vánoce v Ostrově.

To doprovodí i vystoupení pěveckého sboru Májová sluníčka pod taktovkou Mgr. Jany Svobodové. Na ně naváže s vánočními písněmi paní Zuzana Seibertová. A hudební blok uzavřou lidovými písněmi za doprovodu harmoniky Habartovská děvčata.

Strom se také rozsvítí na Božím Daru, a to hned po setmění. K podtrhnutí vánoční atmosféry pomůže i ochutnávka cukroví, svařáku a ukázka práce kováře. A možná právě on vám uková ten pravý vánoční zvoneček. Milou vzpomínkou na první advent zůstane návštěvníkům malý dárek v podobě dřevěné ozdoby z řemeslné dílny.

Klatovsko

Kreativní svět se otvírá dnes a zítra v klatovské sokolovně. Sedmý ročník specializované výstavy výtvarných technik a materiálů, výroba vánočních dekorací, sítotisk, scrapbooking, korálkování, šperky z FIMA, inspirace a vánoční dárky. Otevřeno dnes od 11 do 17 hod. a v sobotu od 10 do 17 hod.

Vánoční strom se na klatovském náměstí rozsvítí dnes v 18 hod. Účinkuje pěvecký sbor Sněženky a Machři ze ZŠ Masarykova pod vedením Věry Steinerové.

Voňavé adventní odpoledne začne v neděli ve 14 hod. v sále Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech a bude s ochutnávkou cukroví, s radou či receptem.

Na náměstí v Janovicích nad Úhlavou bude slavnostní rozsvícení vánočního stromu v neděli v 17.30 hod. Vánoční písně zahraje dechový kvintet při ZUŠ Kdyně pod vedením Josefa Tíkala.

Rozsvícení vánočního stromu a zvonkový průvod se bude konat v Železné Rudě v neděli od 13.30 hod. V 15 hod. prohlídka kostela s výkladem a zhlédnutí vznikajícího vyřezávaného betlému, od 17 hod. zazpívá Železnorudský smíšený sbor. Svařené víno, klobásy, cukroví. V 17.30 hod. vyjde průvod.

Předvánoční trhy v Kašperských Horách začnou v neděli od 10 hod. ve vestibulu kina. V 16.45 hod. projde Zvonkový průvod městem. Následuje od 17 hod. rozsvícení vánočního stromu a první adventní svíce za doprovodu dětské dívčí skupiny Barakudy. Otevřena bude pošta na dopisy dětí .

Na sušickém náměstí Svobody se rozsvítí vánoční strom v neděli v 16 hod. Očekávejte koledy, divadlo a ohňostroj.

V Horažďovicích bude vánoční strom rozsvícen v neděli od 18 hod. se žehnáním a koledami.

Plzeňsko

Kapela Extra Band revival dnes od 21 hod. koncertuje v Kulturním domě Záluží u Třemošné a zítra se chystá do Dvorce u Nepomuku.

Zítra ve 13 hod. bude v Kasejovicích slavnostně otevřena nová naučná stezka, jež nese název Putování za kasejovickým zlatem. Panely budou představovat památky Kasejovic i historii města. Slavnostní otevření začíná u budovy železniční stanice.

Na plzeňském ranči Šídlovák se zítra od 13 hodin koná benefiční akce Hudba pro Evičku. Skupiny a písničkáři, působící především na západočeské folkové scéně, vyjádří podporu své kamarádce Evě, která onemocněla zákeřnou chorobou. Vystoupí seskupení a muzikanti: Straw Hat, Pospolu, Old band, Hynek Kočí, Alternativa, Michal Willie Sedláček, Duo My tři, vše uzavře Fous band a county bál.

Na zámku v Rochlově se zítra od 16.30 hod. koná mimořádná prohlídka při svíčkách s průvodcem a kartářkou Annou Bechnou a ochutnávkou bylinkového čaje z Bylinkového panství.

V rámci výstavy Virtuální Plzeň I, která je do 8. prosince k vidění v Kulturním centru Papírna a představuje vize studentů architektury, se v neděli 1. prosince od 14 hod. koná dětská výtvarná dílna s názvem Klíč k Mini-Plzni 2015. Účastníci si postaví své město.

Na dobřanském náměstí se v neděli 1. prosince od 13 hod. koná Mikulášský jarmark spojený s kulturním programem a rozsvěcením vánočního stromu. První adventní neděle bude i na dalších místech Plzeňska spojena s rozsvěcením vánočních stromů. Např. v Plzni na nám. Republiky se tak stane v 18 hod., program je připraven již od 16 hod., v Nepomuku se strom rozzáří také v 18 hod.a bude tomu předcházet vystoupení folklorního sboru či ohňová show. Ve Starém Plzenci bude strom rozsvícen v 17 hod.

Domažlicko

Rozsvěcení stromečku před budovou Úřadu městyse Klenčí se uskuteční v pátek od 17 hodin. Následovat bude prodejní výstava prací dětí ze Základní a Mateřské školy Klenčí na téma Kouzelná rybí šupinka v prostorách Staré pošty.

Čertovské reje. Práčata z Horšovského Týna zvou v sobotu ve 14.30 hodin do tamního kapucínského kláštera na Čertovské reje a ohně. V 17.00 se vydá loučový průvod na náměstí, kde se v 17.30 uskuteční zpívání u radnice a rozsvícení vánočního stromu.

Rozsvícení v Domažlicích. Tradiční rozsvícení vánočního stromu bude v sobotu od 16 hodin na náměstí Míru. V programu vystoupí sbory a sólisté ZUŠ Domažlice.

Koledy a rozsvícení v Mrákově. Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku se uskuteční v neděli v 18 hodin před kostelem sv. Vavřince v Mrákově. Koledy zazpívají žáci ZŠ Mrákov, občerstvení bude zajištěno.

Rozsvícení s country v Hostouni. Horšovskotýnská country kapela Vysoká tráva zahraje v neděli od 14 hodin při rozsvícení vánočního stromu v kostele sv. Jakuba.

Vánoční jarmark v tvrzi se uskuteční v neděli od 10 do 16 hodin v Puclicích. Pořadatelé zvou na svařáček, medovník i další dobroty a prodej vánočních dárků. Na 13. hodinu je připraveno povídání o adventním čase.

Postřekovští v kapli sv. Jakuba. Adventní koncert připravil na neděli Národopisný soubor Postřekov. V tamní kapli sv. Jakuba začíná v 17 hodin.

Vánoční jarmark s výrobky dětí a rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v neděli od 16 hodin ve Všerubech. Vystoupí děti z MŠ a ZŠ, bude připraveno vánoční občerstvení.

Rokycansko

Adventní trh bude zítra ve Svojkovicích. Od 10 do 15 hodin jsou zvaní návštěvníci do bývalé Hospody Pod Kaštany na svojkovické návsi. Najdete tu nejrůznější ruční výrobky a bazar s nejen dětským oblečením. Chybět nebude sváteční adventní atmosféra.

Radnická divadelní přehlídka pokračuje zítra U Růže. Představení začíná v 19 hodin. Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na hru Jana Drdy Dalskabáty aneb zapomenutý čert. Na akci zve spolek divadelních ochotníků v Radnicích.

Mikulášský expres „Lucius" vyráží i letos. Jízdy zvláštním vlakem s pojízdným peklem vedeným parní lokomotivou 475.111 se můžete zúčastnit pozítří na trati Rokycany Mirošov a zpět. Akci připravil stejně jako vloni Iron Monument Club Plzeň ve spolupráci s partnery. Vlakem bude procházet mikulášská družina. V Mirošově bude připravený program pro děti i předávání mikulášských balíčků. Odjezd z Rokycan směrem na Mirošov je v 10.00, ve 13.30 a v 16.00 hodin, z Mirošova na Rokycany potom v 11.30, 14.50 a v 17.30 hodin. Zvláštní vlak zastavuje i v Hrádku.

Adventní jarmark se koná pozítří v Kameňáku. Tuto neděli v Kamenném Újezdu před obecním úřadem najdete Adventní jarmark. Sortiment bude tvořit vánoční pečivo, perníčky, svařené víno, ovoce i zelenina, máslo, sýry, uzeniny, pečené čaje, šťávy, keramika, svíčky, adventní věnce, proutěné zboží, šperky či dárkové předměty. Od 14 hodin v sále obecního úřadu vystoupí rokycanský soubor Rokytička a od 15 se s Koledníčkem představí děti ze Základní školy Hrádek.

Vánoční strom má v Plískově premiéru. Pozítří v 16.30 hodin bude slavnostně rozsvícený první plískovský vánoční strom. Při této příležitosti bude také požehnaný nový vyřezávaný betlém.