CHEBSKO

INKOGNITO. Tak se jmenuje nové představení Pouličního divadla Viktora Braunreitera na hradě Seeberg. Diváci si ho mohou užít v pátek 23. září od 19 hodin. A kam divadlo příchozí zavede tentokrát? Historické prameny se rozcházejí v tom, zda Karel IV., na hradě pobýval, či ne. A divadlu se zalíbila představa přítomnosti krále…

SVATOVÁCLAVSKÉ setkání lidí dobré vůle se také letos uskuteční u mariánskolázeňského hotelu Krakonoš. Akce jako tradičně začne v 10 hodin. Svatý Václav pak se svou družinou přijede ve 14.45 hodin. Po celý den je připravený bohatý program středověké stánkové městečko, rytířské ležení a keltská vesnička. Nebude chybět ani ukázka zručnosti řemeslníků různých profesí, střelba z luku nebo kuše či kovářské řemeslo a mnoho dalšího. Slavnosti svým koncertem zakončí Starší páni Tachov.

POHLÉDNOUT MUMII DO TVÁŘE. Takový nevšední zážitek čeká na ty, kteří v sobotu navštíví zámek Kynžvart. Přibližně 2500 let starou mumii kněze Pentahutrese zájemci uvidí v době od 10 do 15 hodin.

SOKOLOVSKO 

SOKOLOVSKÁ ČURDA. V Sokolově mají opět po roce dostaveníčko ochotníci z různých koutů naší republiky. Ve dnech 23. 25. září se zde totiž uskuteční další ročník celostátní nesoutěžní přehlídky divadelních amatérských souborů s názvem Sokolovská čurda. Startuje se v pátek v 15.30 hodin.

BĚŽÍME NA HRAD LOKET. Unikátní běžecká pětidílná akce Běžíme na hrad, propojující regulérní běžecký krosový seriál s aktivitami pro celé rodiny s dětmi v atraktivním prostředí hradů a jejich okolí, se v sobotu 24. září zastaví na hradě Loket. Pro účastníky je připraveno několik tras, dětské závody i doprovodný program, např. Pohádková cesta. Registrace začínají v 9.30 v amfiteátru pod hradem.

OLOVSKÁ POUŤ. Mší svatou v kapli v Horním Oloví začne letošní Olovská pouť, která se uskuteční již v sobotu. Následovat budou koncerty a další program. Návštěvníci se kromě stánkového prodeje a kolotočů mohou těšit na skupinu Šarkáni, Live Dance a vystoupení šermířů. Večer pak bude patřit michalské zábavě v kulturním domě.

KARLOVARSKO 

ZAČÍNÁ FESTIVAL VZBUĎME VARY, coby budíček kultury. K němu poslouží pouliční divadla, střešní muzicírování, na míru místa ušitá taneční performance, improvizovaná divadelní procházka či veřejná diskuze o kultuře na varské periferii. Vše se uskuteční ode dneška do neděle. Festival zahájí cyklojízda, která startuje už 17:00 hod. od hlavní pošty.

JIŽ KAŽDOROČNĚ PATŘÍ v Ostrově poslední zářijový víkend michaelské pouti. Letos se koná v neděli 25. září. Start je v 10:30 na Starém náměstí a lidé se mohou těšit na kapely Brutus a Michal Tučný Revival, jarmark, mši svatou i Den otevřených dveří MDDM a Ekoncentra. Nebudou chybět ani krojované selky.

KOSTEL NAVŠTÍVENÍ PANNY MARIE ve Skokách u Žlutic, to nejsou jen poutní mše. Občanské sdružení Pod střechou tu pořádá řadu dalších akcí. Například pomoc dobrovolníků s úklidem spojený s geocashingem. Ten začíná zítra, v 11:00 hod., kdy startuje pokračování akce nazvané CITO Skoky 2016. Dobrovolníci tu mohou také přespat a získat zajímavou kešku.

TACHOVSKO 

ROZLOUČENÍ SE SEZONOU se opět uskuteční tento víkend na louce u „Minerálky". K vidění budou desítky nejzajímavějších veteránů především americké výroby. Připraven je ale také doprovodný program, během kterého zahrají například kapely Mordors Gang, nebo A.F.T. Masive sound. Rozloučení se sezonou začíná v sobotu 24. září od dvanácti hodin.

DĚTSKÝ DOMOV V TACHOVĚ si na sobotní den připravil zajímavý program nejen pro své klienty. Program započne již od ranních hodin, a to letním biatlonem. Od druhé hodiny odpolední se již představí kapely, mezi které patří Flatus či Bára Zemanová. Veřejnost je na den s dětským domovem srdečně zvána.

KONCERTEM DVOU SKUTEČNÝCH MISTRŮ svého oboru bude zakončen Svatojánský hudební festival 2016. V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech vystoupí v sobotu 24. září houslový virtuóz Pavel Šporcl a kytarový virtuóz Lubomír Brabec. Unikátní koncert se uskuteční tuto sobotu a začíná v 17 hodin.

DOMAŽLICKO 

OKRESNÍ CHOVATELSKÁ VÝSTAVA. Poběžovičtí chovatelé pořádají v sobotu v areálu místního zámeckého parku Okresní výstavu králíků, holubů a drůbeže a také Okresní výstavu mladých chovatelů. Akce je přístupná od 8 do 15 hod. Vystaveno bude přes 130 králíků, na 30 krůt, 6 perliček, 30 hus, na 40 kachen, 120 ks drůbeže a na 40 kohoutů.

KOVÁŘSKÁ EXHIBICE. Zajímavé sobotní odpoledne můžete strávit v místní historické kovárně. Od 14 do 18 hodit v ní budou probíhat kovářské exhibice. Děti mají vstupné zdarma, dospělí zaplatí 30 Kč. Kovářství a podkovářství Brož datuje svůj počátek rokem 1871 a již přes 100 let je spojeno s kovárnou v Kvíčovicích. Po několikaleté odmlce letos zahájilo novou éru své existence.

DRAHOTÍNSKÁ POUŤ. Drahotínské pouťové oslavy budou probíhat po celý víkend. V pátek zahraje od 21 hodin kapela Moby Dick a v sobotu kapela Es akord, začátek tohoto koncertu je ve 20 h. Pouťové atrakce pro děti a občerstvení budou zajištěny. V sobotu se navíc koná utkání ve stolním tenise.

KLATOVSKO 

BUŠKOVA ČÍŠE VE VELHARTICÍCH se bude konat v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin. Připraveny jsou divadelní prohlídky hradu v doprovodu historických osobností, spojené s ochutnávkou vín. Dobovou atmosféru bude dokreslovat hudba v podání středověké kapely Gutta. Návštěvníci hradu si mohou vyzkoušet střelbu z luku nebo se nechat pobavit královským kejklířem.

ZA ZLATÝM DUKÁTEM NA HRAD KAŠPERK se můžete vydat v sobotu a neděli od 9 hodin. Uvidíte rýžování zlata, scriptorium, bylinkářství a bude se také soutěžit. Připraveno je divadlo z doby Karla IV. ve 12 a 14 hodin. Interaktivní prohlídka pro děti začne v 10.15 hodin. V pondělí 26. září bude hrad mimořádně zpřístupněn. Prohlídky začínají v 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 hod.

ŽELEZNORUDSKÝ BLEŠÍ TRH v hraničním nádraží Bayerisch Eisenstein se bude konat v neděli od 10 do 17 hodin. Pro návštěvníky je připraven nejen bleší trh, ale také hudba, tanec a umění. Zahrají Muzikanti Über die Grenz, Mikeška a Bystřinka a Karel Pixa Trio.

PLZEŇ - MĚSTO 

DĚTSKÉ ODPOLEDNE NA PLOVÁRNĚ. V Hradišti se zítra od 13 hod. koná akce, jež má pomoci centru sociálních služeb Hájek. Odpoledne budou na programu soutěže, taneční vystoupení, ukázky práce hasičů i policistů, autogramiáda fotbalistů z FC Viktoria Plzeň, večer koncert kapel Pilsen Queen Tribute Band, Lucie revival a 100sedm.

SETKÁNÍ CELIAKŮ se koná zítra od 9 do 17 hod. v areálu Střední průmyslové školy dopravní v Plzni na Karlovarské třídě. Vystaveny budou potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu, koná se beseda s gastroenteologem Petrem Mikolášem i koncerty.

FESTIVAL ZELÍ V KŘIMICÍCH. Zitra se po celý den v Zelárně Lobkowicz v Křimicích koná populární Festival zelí. Návštěvníci si mohou vyzkoušet šlapání zelí v kádích, ochutnat zelňačku, zelné placky, křimický řízek a mnoho dalších pochutin, seznámit se s pravidly správného nakládání křimického zelí a poslechnout si kapely Roháči a Agnes Rock.

SVATBA NANEČISTO V KALIKOVSKÉM MLÝNĚ. V neděli 25. září se od 13 hod. koná v Kalikovském mlýně svatební veletrh spojený s ochutnávkou slavnostního menu, ukázkami svatebních šatů, work-shopem a mnoha dalšími akcemi včetně tomboly, v níž jsou jako hlavní cena připraveny snubní prsteny.

VÍKEND OTEVŘENÝCH ATELIÉRŮ. Zítra a v neděli můžete poznat plzeňské výtvarníky, kteří pozvou veřejnost do svých ateliérů. Program se koná také v DEPO2015 a Moving Station.

PLZEŇ - SEVER 

HISTORICKÉ ODPOLEDNE V KYŠICÍCH. Obec Kyšice letos slaví 680 let. Narozeninové oslavy připravila na zítra. Program začíná ve 14 hod. Připraveny jsou hry a soutěže pro děti, slavnostní průvod, divadelní fragmenty z historie obce, vystoupení skupin, jež hrají starou hudbu, šermířské souboje, představí se i místní spolky a vše uzavře ohňová show.

POCHOD KOZOJEDSKÝM OKOLíM. Zítra mezi 9. až 10. hodinou můžete od kulturního domu v Kozojedech vyrazit na pochod po okolí. Trasy o délce sedm a devět kilometrů vedou přes Čertovu hráz a v Lednické putyce se pochodující mohou občerstvit. Pořádá Kulturní spolek Kozojedy.

MONASTÝROVÁNÍ V PLASÍCH. Zítra se v plaském klášteře od 11 do 14 hod. konají speciální tematické prohlídky Monastýrování …aneb klášterní vzdělávání. Tentokrát budou zaměřeny na tradici tamního lékárenství, zejména pak jeho bylinných základů. Prohlídku a přednášku o klášterních bylinách povede Jarmila Skružná z Botanické zahrady hlavního města Prahy.

PLZEŇ - JIH 

ZAMYKÁNÍ KLÁŠTERA V CHOTĚŠOVĚ. V neděli 25. září od 13:30 hod. se klášter Chotěšov bude loučit s turistickou sezonou. Připraven je program pro celé rodiny složený z tvořivých dílen, divadelní pohádky, prohlídek kláštera i ukázek hasičské techniky.

CO VYROSTLO NA ZAHRADÁCH, ukáže zítřejší výstava, která se koná od 9 do 16 hod. v areálu chovatelů 'Čmelíkárna'´v Kasejovicích. Dnes od 15 do 16 hod. mohou zájemci přinášet své výpěstky a květiny, které chtějí vystavit. V areálu zároveň zítra od 15 hod. k tanci a poslechu zahraje Malá muzika Nauše Pepíka.

KONCERT PRO PLZENECKÉ VARHANY. V kostele Narození Panny Marie na Malé Straně ve Starém Plzenci se v neděli od 18 hod. koná koncert k výročí Karla IV. Vystoupí Musica Bohemica vedená Jaroslavem Krčkem, slovem provází Alfréd Strejček.

SLAVNOSTI JABLEK V NEBÍLOVECH. V nebílovských sadech se v neděli 25. září od 12 hod. konají Slavnosti jablek s bohatým programem, v němž nechybí trhy či soutěž o nejlepší štrúdl a jiné atrakce.