Do zajímavého projektu se chce zapojit Cheb. Stejně jako v dalších městech, která mají prostranství pojmenovaná po králi Jiřím z Poděbrad, by se zde příští rok mohl uskutečnit pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. V jednu chvíli by se na všech 'Jiříkových' místech konal koncert. A tento panovník byl tématem číslo jedna také při návštěvě chebské delegace v německém Tharandtu.

„Jde o město, které se nachází nedaleko Drážďan," řekl o Tharandtu chebský starosta Pavel Vanoušek. Ten také vysvětlil, že do něj zavítal spolu s místostarostou Michalem Pospíšilem. „Představitelé Tharandtu se již před několika měsíci začali zajímat o to, zda bychom s nimi navázali spolupráci, hledali totiž partnerské město." Ta by měla spojovat historická a kulturní dědictví. A co má Tharandt společného s Chebem?

„Jiřího z Poděbrad, respektive jeho dceru. Ta byla provdána v Sasku a poté, co ovdověla, prožila poslední léta svého života na hradě v Tharandtu," vysvětloval starosta. Jako další město si Tharandtští vybrali také Poděbrady.

Jejich zástupce byl v německém městě na návštěvě ve stejném termínu jako delegace z Chebu. „A tak jsme se na půdě německého města Tharandt domluvili se starostou Poděbrad na možné budoucí spolupráci," řekl starosta. Ta by spočívala nejen v tom, že by na poděbradských dubnových oslavách mohl vystoupit například chebský Mládežnický dechový orchestr s mažoretkami. „Navíc bychom se rádi připojili k projektu, který připravují Poděbrady na červen. Zapojit by se do něj měla města, která jsou spjatá s Jiřím z Poděbrad a mají po něm pojmenovaná veřejná prostranství," popisoval Vanoušek. Právě na nich by se v jednu chvíli uskutečnil jakýkoliv koncert. Představitelé Poděbrad doufají, že by akce mohla být zapsána v Guinnessově knize rekordů. „Naše náměstí Krále Jiřího z Poděbrad je plocha, kde jsme zvyklí koncerty organizovat, takže pokud bude akce vyhlášená, já osobě budu 'pro' se zapojit," dodal Vanoušek. Mimo Cheb je řeč ještě o dalších 50 městech.

„O zajímavé formě spolupráce jsme mluvili také se zástupci Tharandtu," podotkl ještě místostarosta Pospíšil. „Rádi bychom také přistoupili k výměnným pobytům studentů obou měst," dodal.