Titulem ´Železný návštěvník´ se pro letošní rok mohou pyšnit jen dva z adeptů na titul. Ti se zúčastnili tradiční akce na zámku Kynžvart.

Na start náročné desetihodinové prohlídky se postavilo devět lidí. „Na úplný konec se ale dostali pouze dva účastníci," informovala Lenka Karlíčková, stálá průvodkyně na zámku Kynžvart. Dva ´vítězové´ si tak vysloužili titul Železného návštěvníka roku 2014. Všichni zájemci o získání titulu se sešli v 9 hodin ráno. „Prohlídka skončila v 19 hodin," řekla Karlíčková.

V každé z 25 místností si návštěvníci vyslechli až půlhodinový výklad. Fakt, že nestačilo prohlídku jen ´přežít´, ale také všechny informace vnímat, ukázal testík, který na Železné návštěvníky čekal na závěr. Hlavní letošní cenou za nejlépe vyplněný vědomostní test byl vstup do zámeckého depozitáře. Nevšední prohlídku začali na zámku Kynžvart pořádat před šesti lety. K tomuto činu je inspiroval jeden z návštěvníků. Ten si totiž postěžoval, že během hodinové prohlídky dostal málo informací. A tak se na zámku rozhodli, že jednou ročně otevřou těm nejvytrvalejším. Při celodenní prohlídce se totiž návštěvníci nedozvěděli něco, ale úplně všechno.

Ti, kteří nechtějí absolvovat tak náročný program, a přesto chtějí zažít něco zvláštního, se mohou zúčastnit nočních prohlídek tento pátek a sobotu.