Už několik měsíců máte na starost projekt pAšáci společně s Davidem Nushartem. Představil byste v krátkosti, co je to za projekt a jaké jsou jeho cíle?

Ano, je to tak. Do pAšáků jsem naskočil jako do rozjetého vlaku zhruba po prvním roce fungování. Dokončil jsem vysokou školu, vrátil se zpět do České republiky a dlouholetý přítel David mi dal příležitost s ním spolupracovat na jeho geniální iniciativě. Toho si nikdy nepřestanu vážit. PAšáci představují zajímavé a úspěšné Ašany, kteří svou působností přesahují hranice města. Co se týče formy, proběhla trojice besed vždy se třemi osobnostmi, natáčí se dvanáctidílný videopořad, děláme tištěné rozhovory do médií a na naše stránky asaci.cz. Proběhly i přednášky pro studenty. Projekt obnáší také mnoho dalších, vedlejších aktivit. Co se týče kreativity, nebrzdíme se. Vyvrcholením je Galavečer Ašáků, který se uskutečnil 25. února v ašské LaRitmě. Projekt samotný stojí na třech pilířích. Chceme v obyvatelích našeho výběžku evokovat hrdost k domovu. Chceme rozšířit povědomí o Ašsku a přispět k budování pozitivního povědomí v rámci celé republiky. Poslední cíl je dle mého osobního názoru nejpodstatnější snažíme se inspirovat mladou generaci a motivovat ji ke smysluplné seberealizaci v oboru, který je naplňuje.

Proč jste pocítili potřebu vůbec podobný projekt v Aši zavést, jaké myšlenky vás k tomu vedly?

Jak legenda praví, David, který studuje produkci na DAMU, jednoho dne viděl v České televizi rozhovor s Miřenkou Čechovou, velmi úspěšnou performerkou, tanečnicí, režisérkou a choreografkou. Zavětřil potenciál a chopil se příležitosti. Po nějaké době pátrání zjistil, že Aš má poměrně silnou základnu úspěšných a zajímavých osobností. Rozhodl se tedy obrátit tuto skutečnost ve prospěch města. Nápad vypadá jednoduše, ale efekt má obrovský. Vše začalo besedami, budováním databáze, a jak projekt rostl, přibývalo i aktivit.

Je složité se s úspěšnými lidmi, kteří pocházejí z Aše, spojit? Kde na ně hledáte kontakt? Jak přijímají pozvání na setkání v rodném městě?

Vždy začínáme od rodiny. Nevěřili byste, jaký přehled mají vaše babičky (smích). Samozřejmě, oslovujeme veřejnost. Ptáme se, vypouštíme do světa výzvy, na webu asaci.cz, kde může veřejnost najít i kompletní databázi, máme interaktivní formulář. Každý může podat podnět a každý podnět je prošetřen. Jsme také tak trochu i detektivní kancelář sami hledáme na základě zmínek kontakty, kde je to jen možné. Besedy v rodném městě byly pouze jedním z výstupů. Ne všechny pAšáky tedy zveme do Aše. Se spoustou z nich komunikujeme po e-mailu, telefonicky a dle situace. Například videopořad stojí na předpokladu, že se štáb vždy vydá za konkrétním pAšákem do místa jeho působnosti. Náš tým už měl tak možnost se podívat například na neuropatologii do Motola, na stadion v Edenu, do kanceláří v Pařížské či do Obecního domu.

Váš projekt je stále úspěšnější. Plánujete v současnosti nějaké jeho další rozšíření? Popřípadě nějakou novinku, která se projektu týká?

Jsem toho mínění, že největším úspěchem projektu je, pokud pozitivně ovlivní alespoň jednoho člověka a posune ho tím správným směrem. Značka pAšáci pomalu nabývá rozměrů a největší odměnou jsou upřímné pozitivní ohlasy. Projekt získal i řadu záštit, funguje v partnerství s významnými médii, spustili jsme web, který byl vytvořen doslova na koleni, s minimálním rozpočtem… Podařilo se nám získat přízeň partnerů i veřejnosti. Kvůli galavečeru váží cestu do Aše také Michal Horáček či paní ministryně Karla Šlechtová. Co se týče vývoje projektu, měli jsme ho ve svých rukách do konce února. Se začátkem měsíce března jsme předali databázi i značku vedení města Aše. O jeho další fungování se postará manažer a koordinátor cestovního ruchu. Do jeho agendy spadají také marketingové aktivity. Věříme tedy, že se podaří definovat stálou pozici pAšáků ve struktuře města a projekt se tak stane jedním z nástrojů PR.

S jakými osobnostmi se budou moci lidé z Aše setkat v letošním roce, už jste některé oslovili? A pokud ano, čím jsou tito lidé jedineční?

V únoru jsme dolaďovali databázi a připravovali galavečer. Volba dalších osobností bude už na městu. S jistotou však můžu sdělit, že nás stále překvapuje, jaké množství úspěšných jedinců má vazby k Aši. Jejich obory jsou naprosto rozlišné a někdy až kontrastní. Každý příběh, který se nám dostane do rukou, je jedinečný. Tyto životní zkušenosti jsou mou největší odměnou. Občas člověk až žasne, jak jsou osudy lidí pestrobarevné. Myšlenky, příhody a glosy každé osobnosti jsou naprosto výjimečné a unikátní.

Na jakém místě mohou lidé o vašem projektu najít bližší informace?

Všechny potřebné informace o projektu je možnost najít na webových stránkách www.asaci.cz. Vyplatí se také sledovat facebookový profil Ašáci pAšáci, kde lidé mohou držet krok s aktualitami a sledovat i zákulisní dění. Pokud by měli lidé zájem kontaktovat a sledovat přímo tvůrce, bližší informace jsou k dispozici na osobních webových stránkách www.davidn.cz a www.fabienrezac.cz.