Mraky na obloze naznačovaly, že vedle dobré nálady a černých triček by si rockeři měli do Lokte přibalit i pláštěnky. Nakonec se ovšem počasí umoudřilo, což možná do zaplněného amfiteátru přilákalo ještě více nadšených fanoušků. „Koncert navštívilo celkově dva a půl tisíce diváků,“ uvádí Vladimír Suchan z Agentury Vlny, která do Lokte velká rocková jména pravidelně zve.

Rockeři z Nazarethu měli hned dva předskokany. Jako první nastoupil na pódiová prkna hudebník Michal Šindelář, syn zesnulého „Dědka“ ze skupiny Katapult. Hned po něm diváky do varu dostala také kapela Keks, která vystupuje po celém Česku na tanečních zábavách i festivalech.
Zatímco Keks bavili publikum svými hity z let osmdesátých, u břehu za pódiem se pohyboval povědomý muž, který v září oslaví 70. narozeniny. Šlo o Petea Agnewa, baskytaristu Nazareth, který byl naprosto uchvácený okolní scenérií. Jeho přítelkyně ho dokonce musela několikrát s hradem v pozadí vyfotografovat. „Hello, Pete,“ volali na něj nadšeně lidé z nedalekého pivního stanu, holohlavý kytarista jim pozdrav opětoval a též ochotně zamával.

Zvony jsou zpět ve věži kostela, složili se občané i hasiči.
Zvony jsou zpět ve věži kostela, složili se občané i hasiči

Před desátou hodinou večerní se reflektory ztlumily a vypadalo to, že se do Lokte přece jen nakonec bouřka blíží. Šlo ovšem jen o zvukové efekty a ohromné burácení publika, které pod loketským nebem přivítaly populární skotské veterány.

Na kapele založené roku 1968 zub času vůbec nešel znát. Na energické písně tančilo celé přírodní divadlo, včetně přihlížejících na mostě a v okolí. Hlavně při hitovce Hair of the Dog, která se v 70. letech stala základem rockových rádií. Píseň dokonce přezpívali i slavní Guns´ n Roses. „Ten zvuk je naprosto perfektní, všechny ty hity nám hráli v mládí na diskotékách,“ usmíval se příchozí Josef, který ocenil hlavně perfektní hlas Carla Sentance. Ten nahradil v kapele původního zpěváka Dana McCaffertyho.

Nechyběly ani nejslavnější rockové balady Dream On či legendární hit Love Hurts od skupiny The Everly Brothers, který skupina Nazareth předělala a světově proslavila. Kolem půl dvanácté se skupina s rozjetým amfiteátrem rozloučila několika přídavky. Na facebookovém profilu, který má více než 300 tisíc fanoušků, pak Nazareth sdíleli fotku z koncertu se slovy „…a poté zachránil princeznu z hradu.“ Naznačili tak to, co si po jejich strhující show říkali zřejmě všichni návštěvníci. Bylo to krásné, bohužel každá pohádka má svůj konec. Tak snad zase příště!

Autor: K. Šujan