Autorkami a kurátorkami výstavy jsou Lenka Sýkorová a Lenka Bydžovská.

V rámci výstavy Zdeněk Sýkora fotografem vznikla speciální publikace, která obsahuje historii jednotlivých fotografií a životopis malíře.

Genius loci Becherovy vily dokonale dotváří magickou atmosféru fotografií. K vidění jsou surrealistické snové kompozice, které vznikaly k poezii. Tyto fotomontáže byly tvořeny převážně ze dvou snímků.

Stále jsou k vidění aranžované fotky představující bizarní kompozice z rozbitých, ale i poškozených soch. Ty pomáhal Sýkorovi sestavovat Vladimír Mirvald.

Koláže ze soch však sloužily pouze k účelům focení. Kromě toho jsou na výstavě k vidění také městské náměty a Sýkorovy slavné krajinky.

Osobně se mi nejvíce líbily fotografie, které vznikly v roce 1943. Je paradox, že v době, kdy byly umění a kultura upozaděny hrůzami dějícími se v Evropě, vznikly tak nádherné a hodnotné snímky.

Sýkora se nakonec proslavil ale hlavně jako malíř, přesto začínal svou uměleckou dráhu jako fotograf v době, kdy fotil své úžasné avantgardní fotografie muž jako Josef Sudek a mnoho dalších.

Využijte volné chvilky, udělejte si příjemné poetické odpoledne. Výstava potrvá až do 20. listopadu.