Valdštejnské slavnosti, které se v Chebu odehrávají jednou za dva roky, jsou tady. Dvoudenní akce se koná tradičně v závěru letních prázdnin. Letos to bude pátek 28. a sobota 29. srpna. Doprovodný program bude ale tentokrát probíhat i v neděli, kdy se v centru města poběží Valdštejnova desítka. Hlavní trať bude mít délku 10 kilometrů, pro děti bude připraven kilometrový okruh. Na náměstí, kde bude start i cíl, zahraje populární chebská kapela All Right. Na co všechno se mohou návštěvníci těšit, to přiblížil manažer pořádajícího Kulturního centra Svoboda Vladimír Keblúšek.

Jsou letos připraveny nějaké novinky?

Vedle tradičních bodů programu, jako je páteční odpolední příjezd Valdštejna na náměstí nebo sobotní bitva v Krajince, jsme pochopitelně připravili i některé novinky. Tou určitě nejzajímavější bude nová podoba závěrečné show v Krajince. Rozloučení s Valdštejnem bude bez přehánění velkolepé. Místo ohňostroje se diváci tentokrát mohou těšit na špičkovou multimediální prostorovou laser show, díky které se přenesou z historie do horké současnosti. Veleatraktivní promítání na hradby bude doplněno vystoupením tanečnic a živou hudbou. Divákům mohu slíbit nezapomenutelný zážitek. Něco takového nebylo v Karlovarském kraji zatím k vidění. Po této show bude následovat koncert skupiny So Fine, který bereme nejen jako rozloučení se slavnostmi, ale i s celými prázdninami. So Fine je pražská kapela v čele se zpěvákem z anglického Liverpoolu Gedem Maloneym. Hrají to nejlepší z anglo-americké hudby od šedesátých let až po současnost. Další atraktivní novinkou bude velká ledková obrazovka, která bude umístěna na náměstí. Přenášeny na ni budou všechny akce, které se zde budou konat. Kromě toho na ní poběží i pohádky pro malé návštěvníky slavností.

Bude se na Valdštejnských slavnostech platit vstupné?

Rozhodli jsme se, že na tři vybrané akce bude vstup zpoplatněn. Návštěvníci si budou muset pořídit permanentní vstupenku v podobě „zlaté" pásky na ruku, která bude platná na všechny tři akce. Stát bude symbolických 50 korun. Děti do 130 centimetrů, držitelé průkazů ZTP a návštěvníci v dobových kostýmech budou mít vstup zdarma. Zpoplatněn bude tímto způsobem vstup na páteční Koncert pro vévodu ve františkánském kostele, bitva v Krajince a závěrečná super show s následným koncertem So Fine. Vstupenky se dají už nyní zakoupit v Turistickém infocentru. Během slavností budou k dostání v několika speciálních stáncích.