Regionální historici Zdeněk Buchtele a Richard Švandrlík připravili a vydali novou knihu, která se věnuje málo známé historii Mariánskolázeňska. Je věnovaná obci Velká Hleďsebe.

Nejedná se ale o první knihu, kterou tato autorská dvojice připravila. Něčím se ale přece jenom odlišuje.
„Je mnohem propracovanější než knihy o historii obcí v regionu, které jsme už připravili. Je v ní také mnohem více informací, které se nám podařilo získat,“ popsal rozdíl Zdeněk Buchtele, jeden z autorů nové publikace.
Jak sám uvedl, podařilo se jim získat materiál na zhruba 900 stránek textu. Tolik se ale do knihy nemohlo vejít.
„Museli jsme to hodně probrat. V knížce tak najdou čtenáři 350 stran těch nejzajímavějších informací a fotografií z historie Velké Hleďsebe,“ poznamenal Buchtele.

Ten už s Richardem Švandrlíkem napsal tři knihy. Kromě historie Velké Hleďsebe také Slatinu a Tři Sekery. S Pavlem Boučkem pak připravil publikaci věnovanou osudům hradů ve Skalné a Starém Rybníce na Chebsku. S Jiřím Karáskem pak Buchtele připravil útlou knížečku věnovanou historii letiště ve Sklářích u Mariánských Lázní. Zvláštní pozornost v ní ale oba autoři věnovali také vzpomínkám pamětníků na první dny po skončení druhé světové války.

Zdeněk Buchtele už ale připravuje další knihu.

„Zaměříme se v ní na historii obce Zádub – Závišín,“ poznamenal Buchtele. V knize najdou lidé také informace o Milhostově, který k uvedené obci katastrálně náleží.
„Historickou část pak doplní kapitoly věnované popisu Podhory a jejího okolí. A protože Podhora leží u Ovesných Kladrub, budeme se v knize částečně věnovat i jim,“ doplnil Buchtele.