Oslavy 740 let od první písemné zmínky o obci Poustka a festival vína se o víkendu odehrály na hradě Seeberg nedaleko Františkových Lázní. Akce se zúčastnily stovky hostů, a to nejen z Čech, ale i z Německa. V prostředí historického hradu se mohli návštěvníci nechat okouzlit harmonikářem, cimbálkou, skupinou Mariánský podzim a kapelou J-Ellite rock.

„Celý program se uskutečnil ve spolupráci se sommelierem Jiřím Wernerem," informoval ředitel františkolázeňského muzea Jan Šamata.

Všechny přítomné například překvapil příjezd folklorního souboru ze Slovenska.

„Návštěvníci mohli v prostředí hradu ochutnat několik desítek vín, francouzské sýry, palačinky, langoše, perníky, klobásky a podobně," poznamenal ředitel muzea.

Vína se na hradě Seeberg nenalévala pouze česká, ale ochutnat bylo možné například i vína z Moldávie, Rakouska, Itálie a dalších zemí.

Původní románský hrad Seeberg zde stál pravděpodobně již koncem 12. století, první písemná zpráva je však až z roku 1322. Mezi veřejností je značně oblíben a za rok sem zavítá více než dvacet tisíc lidí.

„Pro mě 740. výročí hodně znamená a jsem rád, že Poustka se vyvíjí dál," uvedl starosta obce Poustka Jan Ryba.

V plánu má vedení obce například vybudování nového vodovodu, dovybudování kanalizace v části obce a opravy mostů kolem hradu Seeberg.

„Pokud vše vyjde podle plánu, budeme se v příštím roce věnovat opravě mostu mezi hradem a kostelem," popsal plány starosta.

Vodovody by byly vytvořené již dříve, ale bohužel se vyskytly problémy s jednotlivými vlastníky pozemků. Ty se však již obci podařilo vyřešit.

„Do konce roku bychom si rádi podali žádost o dotaci," dodal starosta.