Pět nových soch oživí zákoutí Chebu. Jde o výsledky workshopu Socha pro Cheb, který se konal v rámci letošní Krajinné výstavy.

Umělce mohli obyvatelé a návštěvníci města sledovat při práci ve dvoře v Hradební ulici. Právě tam se v pátek večer také konala vernisáž. Workshop pro město uspořádala Galerie 4. „Podobná akce se konala už v roce 2006, také v rámci Krajinné výstavy," uvedl ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. Tehdy se tvořilo ze dřeva i kamene, tentokrát umělci pracovali jen s kamenem. Jak při odhalení soch Illek podotkl, vybrali „kvalitní hořický pískovec a kvalitní umělce". „Městem bylo vytipováno 14 míst, kde by sochy mohly stát," podotkl ředitel galerie s tím, že bylo na sochařích, kde by chtěli své dílo vidět. Nová díla by tak měla stát například v Krajince, na Šancích nebo třeba před Kulturním centrem Svoboda.

Kdy se uskuteční další podobná akce, je otázkou spíš peněz. „O pravidelných sochařských sympoziích se diskutuje již delší dobu, jde ale o finančně náročnou záležitost. V Chebu je ale stále dost zákoutí, která by sochy mohly oživit."

Autory nových soch jsou Jiří Kačer, Vojtěch Míča, Pavel Cupák, Michal Micl Novotný a Miroslav Žáčok.