Největší gastronomický festival mají za sebou v Mariánských Lázních. Studenti místní Hotelové školy ve Společenském domě Casino prezentovali své umění na jedenapadesátém ročníku Dne žákovských dovedností.

„Na gastronomickém trhu se objevily nové trendy,“ informoval ředitel Hotelové školy Jiří Chum. „Ty jsou z řad zákazníků velmi žádané. Patří mezi ně lehké formy předkrmů.“ Studenti připravili také odlehčenou formu sushi, o kterou byl velký zájem. „Návštěvníci také viděli a ochutnali nealkoholické míchané nápoje, které jsou velmi vhodným osvěžením,“ řekl Chum. Některé z těchto nápojů si vymýšleli studenti sami.

Den žákovských dovedností je u veřejnosti velmi oblíbený. „Během dne se přijde podívat přes tisíc lidí,“ dodal ředitel.

„Když to vidím, mám co dělat, abych po tom ihned nesáhla,“ řekla Markéta Dvořáková z Mariánských Lázní, která se na festival přišla podívat se svým pětiletým synem Honzíkem. „Posledních pět let sem chodím pravidelně a vždy mě překvapí, jak jsou studenti šikovní a co všechno se za ten rok změní.“

Akce byla hlavně o jídle, pití a jejich přípravě, ale nechyběla ani kulturní vystoupení. Návštěvníky svým programem potěšili žáci Základní školy Úšovice, pěvecké sbory nebo taneční kroužek Dance klub Městského domu dětí a mládeže.