Nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost nebo nesprávné předjíždění, to jsou nejčastější příčiny dopravních nehod motorkářů. Policisté proto motocyklisty varují: dodržujte dopravní předpisy.

„Je pravda, že s prvními slunečními paprsky potkávám na silnici čím dál tím víc motorkářů," řekl profesionální řidič Jan Blahout z Chebu. „Nevadí mi ani tak to, že jezdí rychle. K šílenství mě dohání to jejich nebezpečné předjíždění nebo to, že je vidím na poslední chvíli. Někteří jsou takoví šílenci, že si opravdu někdy říkám, že brzy skončí někde v příkopě."

Policisté v Karlovarském kraji každoročně vyšetřují několik desítek dopravních nehod motocyklistů. „V loňském roce řešili policisté jedenačtyřicet nehod," informoval tiskový mluvčí policie Pavel Valenta. „Je to o dvanáct víc než v roce předloňském. Loni vyhasl jeden život motorkáře, čtrnáct jich utrpělo těžká zranění a v sedmadvaceti případech museli záchranáři ošetřovat zranění lehká.

Aby motorkáři dojeli bez úhony, radí policisté zopakování několika užitečných rad. „Je důležité, aby hned od prvních jízd řidiči i spolujezdci používali chrániče těla a také kvalitní oblečení, které může ochránit před vážnými zraněními," uvedl Valenta. „Proto by milovníci motocyklů neměli doma nechávat chrániče páteře, motocyklové boty, kombinézy a samozřejmě nejdůležitější ochranu, kterou je homologovaná přilba," řekl mluvčí s tím, že by motorkáři neměli zapomenout svítit a nosit reflexní nebo světlé barvy. „Nejdůležitější radou je dodržovat povolenou rychlost a tím snížit riziko nehody," dodal Valenta.