Chebský motokárový TOP KART racing team se zúčastnil celorepublikového šampionátu Moravský Pohár v severočeské Sosnové u České Lípy. Protože se ze zde za týden jede závod v rámci mistrovství republiky, byla zde poměrně silná konkurence a málokdo z republikové špičky chyběl. Byl zde i čerstvý vicemistr Evropy v nejprestižnější motokárové třídě KZ2 Patrik Hájek.
Emil Minář měl 12 soupeřů ve třídě ROK-ligt a šestiletý Honzík Maleček osm soupeřů ve třídě EASY-50. Honzík se bleskl nejlepším časem v měřeném tréninku s velkým náskokem. V první bodované jízdě vybojoval třetí místo, i když motor ztrácel výkon. Problém s motorem se naplno projevil v druhé bodované jízdě, kdy se zadřel píst v momentě, kdy útočil Honzík na druhé místo. Do třetí jízdy nastoupil s náhradním motorem a až do posledních metrů bojoval s Káťou o první příčku. Po pěkném, ale tvrdém boji, dal Honzík dámě do cíle přednost a dojel těsně druhý. Celkově za víkend obsadil pěkné třetí místo.
Emil v měřeném tréninku byl o 0,068s druhý, když třetí a čtvrtý (vedoucí závodník z mistrovství republiky) na něj ztráceli přes 0,4s, což je v této kategorii „propast“. A tak se dal očekávat boj o první příčku mezi zkušeným Romanem Haladou a šestnáctiletým Emilem. Bohužel se v prvních dvou jízdách Emil po startu vždy propadl na třetí místo, a i když rychle během jednoho kola vždy předjel za vedoucího jezdce, do konce jízdy vzniklou ztrátu pouze dojel. Ve třetí jízdě pustili komisaři zcela nepovedený letmý start a Emil se propadl ihned po startu na osmé místo. Během jednoho kola dva soupeře předjel a dojížděl skupinku tří jezdců bojujících o třetí místo. V tom se objevilo vynechávání motoru v levých zatáčkách. I přes tento hendikep se Emil propadl pouze na osmé místo, když si dovezl do cíle dva soupeře přilepené na zádech. Problém byl v pootočeném karburátoru, ze kterého mírně stříkal benzín na zadní kolo. Dvě druhá a osmé místo stačilo Emilovi na celkově druhé místo za závodní víkend těsně před Isabellou Bielou z Mariánských Lázní.
Tým tedy splnil svůj cíl. Jezdci natrénovali trať a mechanici otestovali optimální nastavení motokár pro mistrovství republiky o nadcházejícím víkendu. Bohužel se bude muset Honzíkovo závodní motor opravit a Honzík ho bude muset během týdne na domácí trati optimálně zajet. Přejeme oběma jezdcům, aby na mistrovství republiky bojovali opět o nejvyšší příčky. (em)