Mistrovství světa v motokrosu v Lokti přivedlo do registru 117 nových potenciálních dárců kostní dřeně. Loket Třetí ročník celostátního projektu „Jedu na dřeň“ rozjel v červnu další závod o život. Druhý výjezd roadshow 2017 absolvoval tým na loketském mistrovství světa v motokrosu. Potenciální dárce hledal přímo v areálu Loketských serpentin.

A zadařilo se. V rámci loketského mistrovství světa v motokrosu se přišlo zapsat 117 nových potenciálních dárců kostní dřeně. Mezi nimi byl i český motokrosový závodník a jezdec Autoklubu České republiky Jaromír Romančík: „Leukémie je vážná nemoc, pro léčbu je klíčové najít vhodného dárce kostní dřeně. Jedu na dřeň, protože můžu být vhodným dárcem a mám šanci zachránit lidský život. Když si to člověk uvědomí, nemá se nad čím rozmýšlet,“ řekl Jaromír na místě během svého vlastního zápisu do Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Další zastávkou Rotundy „Jedu na dřeň“ je charitativní akce Keep Respect v Kladrubech. Ta je věnována řidičům s handicapem, který byl způsoben dopravní nehodou, jejich přátelům a známým a vůbec všem, kterým není lidský život lhostejný. „Ti mají možnost přijít a přidat se mezi potenciální zachránce životů,“ poukazují pořadatelé. Najít vhodného dárce kostní dřeně je při léčbě leukémie klíčové. Bohužel, každý čtvrtý pacient správného dárce nenajde. I v roce 2017 bude projekt „Jedu na dřeň“ pokračovat v budování základny potenciálních dárců kostní dřeně v České republice, do které dosud přivedl 1501 nově registrovaných lidí.

Organizátoři apelují na všechny, kteří se doposud do registru nezapsali. „Samotný zápis je velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí 5 minut času a pouhé 2 ml krve.“

„V našich závodnících podporujeme a učíme je fair play jednání na tratích. Spravedlnost, podpora a pomoc druhému v nouzi jsou základními vlastnostmi správného jezdce, který si je potom odnáší do reálného života, ve kterém je zúročí. Život s námi ale fair play nehraje a onemocnět leukémií může kdokoliv z nás. Proto jsme i v letošním roce podpořili tento smysluplný projekt, díky kterému můžeme být zachráněn nejeden lidský život,“ připojuje Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. (zpa, jnd)

Pavel Horváth (vpravo).
Horváth: Něco jsme si o poločase řekli, ale nastoupili opačně