Mistrovství světa, neboli GRAND PRIX na dlouhé ploché dráze pro letošní rok, bude hostit v sobotu 20. června 2009 náš jediný a za nejlepší na světě považovaný kilometrový ovál v Mariánských Lázních. Finále se zde pojede již po deváté a to ještě nepočítáme fakt, že v roce 1999 automotoklub Mar. Lázně pořádal světové finale, ,které se ale odjelo v německém Muhldorfu, pak by tam byla jubilejní desítka.

Loňské světové finále, které se jelo po desetileté odmlce 24. května,bylo tak úspěšné, že činovníci FIM, kteří byli na závodech přítomni, hned po závodě rozhodli, že jedno světové finale v roce 2009 se pojede v M. Lázních. Je to pro Mar. Lázně i pro českou republiku obrovská čest a vynikající reklama po celém světě.

Je na místě vyzdvihnout velikou podporu jak samotného města, tak i Karlovarského kraje. Velmi dobře si uvědomují, jaká kvalitní propagace se zde naskýtá.

O tom, že jezdecké startovní pole je opravdu kvalitní, svědčí i fakt, že loňský vítěz finále u nás, Němec Daniel Bacher, se do letošní série závodů GP vůbec neprobojoval. Světové finále se pojede v Mariáských Lázních v sobotu 20. června. Program začíná již dopoledne v 9 hodin závodem evropské série čtyřkolek a Flatt rack. Samotné finale MS začíná slavnostním nástupem ve 13 hodin. Startovat bude loňský a zároveň mnohonásobný mistr světa na dlouhé ploché dráze Němec Gerd Riss, velcí favorité pro získání titulu jsou i Fin Joonas Kylmakorpi a Francouz Theo Pijper, letošní mezinárodní mistr České republiky Angličan Andrew Appleton, jeho krajan Glen Philips a mnozí další vynikající jezdci. Naše barvy budou hájit letos druhý z mistrovství republiky Pavel Ondrašík a hlavně naše legenda v tomto sportu, dvojnásobný mistr Evropy na trávě Zdeněk Schneiderwind, který tolik zazářil při loňském finále. Účast jako hosté, přislíbili medailisté z dob minulých Jiří Štancl a Aleš Dryml. Jezdci se do Mariánek velmi těší a pořadatelé zdejšího automotoklubu by byli rádi, kdyby tomu bylo tak i u diváků, které srdečně zvou .

(mč)