Chebsko - Vzrůstající ceny pohonných hmot nutí řidiče sáhnout hlouběji do kapsy. Vysoké náklady se ale netýkají jen fyzických osob, společností, ale také obcí. Chebský deník oslovil několik malých obcí, aby zjistil, jak moc ceny benzínu a nafty ovlivňují jejich rozpočty. Námi oslovené obce se dokáží s vysokými cenami pohonných hmot vyrovnat.

„Netuším, o jakou částku by se mohl obecní rozpočet zvýšit,“ řekl občan Drmoulu. „Vzhledem k tomu, že obyvatelé chtějí mít udržovanou zeleň a jen benzín do sekačky něco stojí, tak se asi náklady zvýší. Nevidím do komunální politiky, ale podle mého to zase nebude tak velká částka, aby obec položila,“ sdělil.

„Zdražení pohonných hmot se naší obce samozřejmě dotýká,“ potvrdil starosta Poustky Jan Ryba. „Údržba obce je nejen stále dražší, ale je i obtížnější z hlediska obsazenosti lidí,“ uvedl s tím, že obec si se svým rozpočtem nemůže dovolit najmout firmu, a tak si musí uklízet veřejná prostranství sama. Veškeré dodávky zboží jsou podle jeho slov kvůli zdražení pohonných hmot také dražší.

To Ovesné Kladruby mají situaci poměrně jednodušší. „Naše obec nemá v majetku žádný služební automobil,“ řekla starostka Ovesných Kladrub Aurelie Skřivanová. „Jediné, co hradíme z rozpočtu obce, je palivo do strojů na údržbu zeleně. Náš rozpočet proto vysoké ceny benzínu a nafty nijakým způsobem neovlivní.“

V Hazlově s ohledem na zvyšující se ceny benzínu a nafty náklady na pohonné hmoty nestanovili. „Při spotřebě pohonných hmot v minulém roce jsme měli rezervu v rozpočtu,“ uvedla starostka Hazlova Lenka Dvořáková. „Předpokládáme, že i po zdražení nafty a benzínu se do schváleného rozpočtu vejdeme,“ dodala.