„Obě strany si od dohody slibují narovnání vzájemného obchodního vztahu a vytvoření podmínek pro další výrobu elektřiny a tepla z hnědého uhlí. Pro SUAS představuje koupě elektrárny možnost konsolidace aktivit v regionu a využití synergií z propojení celého řetězce od těžby uhlí po dodávku tepla a elektřiny," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Předmětem dohody je uzavření nové kupní smlouvy na dodávku sokolovského hnědého uhlí a prodej elektrárny Tisová ze Skupiny ČEZ do rukou Sokolovské uhelné.

„Spolu s tímto se obě strany zavázaly učinit kroky k ukončení všech běžících soudních procesů a nadále nevznášet další nároky," dodal mluvčí.

Předseda dozorčí rady SUAS František Štěpánek v minulosti odmítal spolupráci s ČEZ na takové bázi, která byla podle něj absolutně jednostranná, až diskriminační. A přestože má ČEZ dominantní postavení na trhu, tak vůči Sokolovské uhelné se prý choval diametrálně rozdílně než oproti jiným uhelným společnostem. Podle předsedy předražovala teplo, přestože vstupy, hlavně cena dodávaného uhlí, zůstávala od roku 1998 stejná.

Vedení ČEZ před lety oponovalo, že zákony v žádném případě neporušilo a cena páry, za kterou ji prodávala ETI, stále ještě nepokrývala úplné náklady na její výrobu.