Součástí platby za vodu je v obcích i pevný roční poplatek, který se stanovuje podle velikosti fakturačního vodoměru. U nejrozšířenějšího vodoměru o jmenovité kapacitě 1,5 m3/h se pevný poplatek nemění a zůstane na stejné úrovni jako v roce 2016, tedy 1 980 korun včetně DPH. U ostatních vodoměrů se poplatky zvyšují v průměru o půl procenta. Běžný spotřebitel tak za vodu zaplatí v roce 2017 průměrně o 38 korun ročně navíc.

„Největší podíl na zvýšení poplatku za vodné a stočné má růst ceny za nákup surové vody z povrchových zdrojů. Vláda sice odstoupila od plánovaného navýšení poplatků za odběr podzemní vody, poplatky za odběr povrchové vody se však zvyšují. Tyto poplatky stanovují správci příslušných vodních toků a vzhledem k tomu, že k úpravě pitné vody využíváme na našem provozovaném území z devadesáti procent povrchové zdroje, má na nás toto navýšení značný vliv. Povodí Ohře zvyšuje cenu za odběr povrchové vody o 4,9 procenta a Povodí Vltavy o 7 procent," uvedl Antonín Jágl, ředitel provozní společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.

Podle předsedy VZOZČ Josefa Hory i přes toto mírné navýšení vodného a stočného, v průměru se jedná o 1,7 procenta, zůstává pořád cena v rámci sdružení jednou z nejnižších nejen v západních Čechách, ale i v porovnání s celorepublikovým průměrem.

Ten byl letos zhruba 83 Kč za m3. Do zvýšení ceny se promítl i předpokládaný pokles spotřeby vody na území provozovaném VZOZČ, který se sice v roce 2015 zastavil, letos však ale dále pokračoval.

„S přibývajícími objekty a zařízeními, které se zavádí do provozování ať už z důvodů rozšiřování provozovaného území, nebo kvůli zpřísňování legislativy, se zvyšují i provozní náklady. Mírně porostou také náklady na opravy a investice do infrastruktury," poznamenal Hora.

CHEBSKO

V Chebu se cena vody v příštím roce opět zvedne. Celkem půjde o 2 procenta. V případě pitné vody bude cena v příštím roce za kubík 40,25 koruny a v případě teplé užitkové vody 46,58 koruny za kubík. Celkem tak lidé v domácnostech zaplatí za vodné a stočné 86,83 koruny za kubík.

SOKOLOVSKO

Zdražena bude zřejmě i voda pro Sokolov, avšak návrh na zdražení vody pro Sokolov je mírný.

„O konečné ceně rozhodne valná hromada, která se bude konat příští pátek. Návrh je mírně zdražit, o korunu a padesát haléřů. Hlavní důvod je jasný. Povodí Ohře zdražilo surovou vodu, dále o 500 tisíc budeme zvyšovat nájem vzhledem k tomu, že v minulém roce přibylo výrazně poruch. A my je potřebujeme dokázat opravit," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

A jak na tom s cenou vody budou lidé v sousedním Chodově? Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody se pro rok 2017 zvýší oproti letošnímu roku o 96 haléřů na 57,54 koruny bez DPH, tedy na 66,18 koruny včetně DPH. Běžný spotřebitel tak za vodu vydá v průměrně o 38 korun ročně navíc.