Požáry trávy potrápily hasiče nejen na Chebsku, kde vyjížděly jednotky nejčastěji. „Právě na Chebsku jsme vyjížděli jedenáctkrát z pětadvaceti případů v celém Karlovarském kraji,“ upřesnil mluvčí hasičů Martin Kasal.

Pouze v jednom případě je ale jednoznačné, že požár trávy způsobilo pálení odpadu po těžbě dřeva. „Lesní dělníci sice oheň hlídali, ale vlivem větru se rozšířil i na trávu kolem,“ uvedl Kasal. Dělníci dostali pokutu na místě. Požáry trávy nebo lesních porostů jsou často komplikované z hlediska dopravy. „Nepřístupné terény brání dojezdu hasičských cisteren až na místo. Častěji je proto nutné použít až stovky metrů hadic,“ přiblížil mluvčí.

Žádný z požárů trávy zatím nezpůsobil majetkové škody. „Tím, že se ale téměř vždy vlivem větru rychle šíří, mohou být velmi nebezpečné, zvlášť pokud jsou v blízkosti hořící louky například obytné domy,“ varoval Kasal.

Ve většině případů je nejčastější příčinou požárů trávy nedbalost lidí, například odhozené nedopalky cigaret nebo hra dětí se zápalkami.

„Každý rok se o požárech trávy mluví a píše, každý rok slyšíme varování a každý rok vyjíždějí hasiči k desítkám požárů trávy,“ řekl David Vaněk z Chebu. „Je to prostě pořád stejné. Lidé po zimě pálí odpad a oheň neuhlídají. Nejvíce mě překvapí, když začnou pálit ve chvíli, kdy fouká vítr.“

Dle zákona o požární ochraně je vypalování porostů striktně zakázáno. V případě porušení zákazu hrozí dle zákona fyzické osobě pokuta až ve výši 25 tisíc korun. V případě, že třeba zahrádkáři chtějí po zimě spálit nahromaděný odpad, musí si zabezpečit dostatek prostředků, aby se  ohniště nerozšířilo. V druhém případě se opět vystavují hrozbě pokuty.