Přivolal je sám řidič kuka vozu. Ani po dvojím uhašení odjet nemohli. S autem zastavil na silnici I/6 nedaleko Verušiček na Karlovarsku a odpadky vysypal ven z vozu.

Přivolaní hasiči požár zlikvidovali a odpad pomohli naložit na přistavený kontejner. I v něm ale odpadky začaly při cestě hořet, hasiči tak na odpočívadle nedaleko Bochova obsah kontejneru znovu uhasili, přitom našli neznámou červenou látku.

"Ta reagovala při styku s dalšími materiály, například i s práškem z hasicích přístrojů. Látka se rychle zahřívala, vyvíjela teploty přes 600 stupňů Celsia a znovu se po uhašení rozhořívala," popsal situaci mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Přivolaní hasiči ze stanice v sokolovské chemičce detekčním přístrojem určili možný druh této látky, což následně potvrdila i provedená expertiza přímo na místě pracovníky chemické laboratoře z Třemošné.

Jednalo se o červený fosfor, který začíná sám hořet už při teplotě 35 stupňů Celsia.

"Látku hasiči uzavřely do speciální nádoby na nebezpečné látky, kterou doplnili vodou, společně s ostatním odpadem, do kterého byl fosfor uvnitř popelářského vozu zamíchán, pak popelářská firma za doprovodu policie a hasičů převezla do Ústí nad Labem do spalovny na likvidaci," uzavřel Kasal.

Hasiči doporučili popelářské firmě, aby důkladně vyčistila vnitřek popelářského vozu od zbytků fosforu.