VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Basketbalový míč mění za vařečku

Kraslice - Nový seriál NÁŠ RODINNÝ RECEPT

6.2.2014
SDÍLEJ:

Jaroslav Obruča z Kraslic při přípravě rodinného receptu. V kuchyni je jako ryba ve vodě. Foto: Jiří Drozdík

Vepřová panenka s pečenými brambory na tymiánu. To je recept, který už roky nechybí v jídelníčku Jaroslava Obruči z Kraslic na Sokolovsku. Pořadatel ojedinělého streetballového turnaje v Karlovarském kraji a basketbalista tělem i duší přiznává, že místo basketbalového míče často bere do ruky vařečku a kuchyňskou zástěru a rodině udělá radost nejen ověřenými rodinnými recepty. „Vždy se recept snažím vylepšit moderní kuchyní," říká šestadvacetiletý Jaroslav Obruča, který je v civilním životě policistou.

Jaroslav vaří už od raného dětství. Vždy pozorně nahlížel pod ruce své matky Hany, která je na Kraslicku vyhlášenou řeznicí. „Ať si říká kdo chce co chce, ale mamka umí v kuchyni nejlíp naprosto vše, od omáček přes pečené maso, až po pomazánky nebo sladké. Kdo ochutnal například její svíčkovou ze zvěřiny, žadoní po ní, ať ji udělá znovu a znovu," říká Jaroslav Obruča.

Na stole Obručových se ale přece jen často objevuje oblíbená vepřová panenka. „Už jako kluk jsem miloval obalované řízky z panenky. Nebo jen panenku jednoduše naloženou v hořčici, která se na přírodno osmahla. Děláme ji na mnoho způsobů dodnes. Jako nejoblíbenější rodinný recept ale máme právě vepřovou panenku s pečenými brambory na tymiánu. Není to úplně složitý recept, vyžaduje však důkladnou přípravu," upozorňuje.

Vzpomíná, že poprvé takto upravenou panenku jedl asi ve třech letech. „Bylo to přece jen trochu jiné. Tehdy se tolik neexperimentovalo a i suroviny jsem trochu obměnil. Nepoužívám třeba klasický pepř, ale pepř barevný, mořskou sůl atd. Tím se chuť ještě vylepšila a zvýraznila."

Na oběd jsme společně s Jaroslavem Obručou pozvali pět dalších strávníků. K přípravě jídla jsme nakoupili dvě panenky, tři větší cibule, hlavičku česneku, olivový olej, čerstvý tymián, sůl, pepř a kvalitní sýr parmazán. Samotná příprava trvala zhruba půl hodiny. Dalších čtyřicet minut příprava tabule a servírování včetně pečení samotného pokrmu.

A výsledek? U oběda strávníci ani nedutali, a dokonce jsme jednoho z nich přistihli, jak doslova vylizuje pekáček po pečené panence se speciální sýrovou omáčkou. Více už v rodinném receptu rodiny Obručových…

Vepřovou panenku je nutné nejprve odblanit a očistit. „To chce trpělivost. Maso musí být ale hezky čisté. Když ho následně opláchneme, vysušíme ho papírovou utěrkou a vložíme do keramického pekáče, jehož dno vždy potírám olivovým olejem. Panenku pak jednoduše nasolím a opepřím. Poté ji namarinuji v olivovém oleji a zatáhnu na rozpálené pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Když panenku vyndám z pánve, vložím ji zpět do pekáčku a dám ji přikrytou alobalem péct do trouby na 200 stupňů na pětadvacet minut. Poté ji je ještě nutné péct asi pět minut odkrytou, aby se vytvořila chutná kůrka.
Když je maso hotové, z výpeku si uděláme omáčku, po které se bude každý doslova olizovat. Výpek si slijeme do kastrůlku, rozpustíme v něm půlku másla a přidáme nastrouhaný parmazán. Mícháme do doby, než se vytvoří požadovaná omáčka. To už se nám ale v troubě dělají i brambory na tymiánu. Ty jsme si nejprve nakrájeli na měsíčky a uvařili do poloměkka v osolené vodě s kmínem. Než se brambory uvaří, je potřeba si nasekat bylinky, česnek a nahrubo nakrájet cibuli. Brambory, které jsme si slili, pak důkladně promícháme, osolíme a přidáme ještě olivový olej. A pečeme taktéž na 200 stupňů do zlatova. Pak už stačí jen hezky naservírovat na brambory panenku, polít vynikající omáčkou a ozdobit trochou petrželky. To je náš oblíbený rodinný recept," doplnil Jaroslav Obruča.

Autor: Jiří Drozdík

6.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plynová pistole.

Trojici lidí vulgárně nadával, s pistolí v ruce křičel, že je zabije

Ještě do konce prázdnin je v chebské městské knihovně k vidění výstava s výmluvným názvem Svět Sherlocka Holmese.

Sherlock Holmes ožívá v knihovně

Na vodě letos v pohodě? Sem tam mráček

Karlovarský kraj – Vodácká sezona na Ohři se letos vydařila, shodují se majitelé půjčoven, tábořišť i samotní vodáci. Přestože ještě nekončí, hlavní nápor má řeka s blížícím se koncem letních prázdnin už za sebou.

Kamion kočárky nedovezl, skončil v plamenech

Františkovy Lázně – Technická závada stojí za požárem kamionu u Františkových Lázní. Kamion převážel dvě stovky kočárků.

Trhy mají v lázních úspěch, v Aši se teď budou konat jen jednou měsíčně

Chebsko - Kdy a kde budou mít farmářské trhy úspěch, to je těžké odhadnout. A to i pro jejich zkušené organizátory. Například v Chebu se zatím neujaly, oproti tomu ve Františkových či Mariánských Lázních mají úspěch.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení