To, že Karlovarský kraj není sám, u něhož auditoři shledali chyby v realizovaných projektech, jak krajské zastupitele upozornil Tomáš Hybner (LEV 21), je pravda. Ale kritiku, že systém přidělování evropských dotací na jednotlivé projekty je nastaven špatně a komplikovaně, odmítl. „Systém byl v letech 2005 až 2006 nastaven dobře a jeho konečná verze prošla kontrolou ministerstva pro místní rozvoj i financí. Nebylo na něm shledáno nic špatného. Je třeba se ale ptát, zda odpovídá požadavkům současné doby. Řídící koordinační výbor ROP Severozápad doporučil pro nové plánovací období zjednodušit jak systém, tak počet programů," zdůraznil. K chybám v projektech Hybner dodal, že selhal lidský faktor. „Kdo švindlovat chce, ten švindlovat bude," doplnil. Hybner navrhl usnesení, aby kraj nechal problematické zakázky, které kritizovalo Ministerstvo financí, zkontrolovat u Úřadu pro hospodářskou soutěž. Toto usnesení krajští zastupitelé schválili. Za úkol to dostal hejtman Josef Novotný.

Krajský zastupitel Jan Horník bere toto selhání jako velmi vážné, a ač se vyhnul nařčení, že zakázky byly šity na míru a zaváněly pletichou, chtěl vědět, proč kraj rozdělil zakázku na opravu silnice v Merklíně. Ta stála přes sedm milionů korun a v době, kdy ji kraj realizoval, její rozdělení na dvě bylo proti dikci zákona. Odpovědi se nedočkal.

Horník poté navrhl usnesení, aby kraj nechal zkontrolovat všechny zakázky z ROPu nad deset milionů korun, nahradit předsedu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jiřího Šulce, prověřit zakázky, které pro kraj realizovala společnost Puro-klima, jejíž jeden zástupce je údajně stíhán spolu s Davidem Rathem za úplatky při čerpání evropských dotací, aby do zakázek nezasahovali tak zvaní kompletátoři, tedy aby je realizovala firma, která je získala, a aby bylo vyměněno osm krajských politiků, kteří za Karlovarský kraj zasedají ve Výboru regionální rady. Tento návrh usnesení ale zastupitelé neschválili.

Snad nejostřeji na krajském zastupitelstvu promluvil Jiří Kotek (ALTERNATIVA).

„Evropské dotace jsou naše peníze posílené benefity dalších Evropanů. Dilematem je, že žijeme v totálně zkorumpovaném státě, kde politické strany zdevastovaly klasickou politickou soutěž. V tomto volebním období ODS ostrouhala. Před čtyřmi lety jsme upozorňovali na to, abychom si tím nezanesli ´lišku do kurníku´. ROP je propírán veřejnými médii jako to nejhorší, co se může dít. Můstky na R6 jsou až třikrát předražené, letiště je předimenzovaná stavba, ve které se utopilo sto milionů korun. Také projekty pro takto velké střední školy zabíjejí školy v těch menších městech," řekl Kotek. A doplnil:

„Za dob vlády Ivana Langera si politici mnuli ruce, protože rozvrátil policii a protikorupční orgány. Systém zadávání zakázek teď funguje tak, že si politici přelévají peníze sem a tam. Chyba pana Ratha byla, že přestal své peníze takto dělit. Snad se už zablýská na lepší časy," dodal Kotek.