Nová expozice v Černé věži se věnuje právě tak trochu opomíjeným řemeslům Loketska. Navíc tu nahlédnete do hladomorny, která mohla svému účelu sloužit už v 16. století. „V letošním roce převzal hrad Loket správu Černé věže a bylo potřeba vyřešit, jakou expozici sem umístit,“ sdělil ředitel hradu Loket Václav Lojín.

Výběr totiž značně omezují klimatické podmínky ve věži, zejména vlhkost a teplota. „Přišel jsem s nápadem, který tak trochu kontrastuje s tím, co je ve sbírkách hradu a expozicích dominantní, a to je výroba porcelánu. Ta upozaďuje ostatní řemesla, jež se tu historicky vyvíjela,“ přiblížil autor nové expozice, historik Vladimír Vlasák.

Do Černé věže se teď během letní sezony dostanete denně od 11 do 19 hodin a stačí vám na hrad i do věže jedna vstupenka.

Protože skladba řemesel na Loketsku byla poměrně široká, vybral autor pouze některá a ta představují jak písemné, tak obrazové dokumenty i hmotné exponáty. „Prezentujeme staré řemeslo hrnčířské, truhlářské, potravinářská řemesla, například řezníky, a některá drobnější, která se prosazovala postupně a byla krátkodobější, to byla třeba výroba loketského perníku od 19. století,“ vyjmenoval Vladimír Vlasák. Ve vitrínách tak návštěvníci uvidí sbírku pečetidel loketských cechů, řadu dokumentů od 16. století – výuční listy, cechovní knihy a řády – keramiku, železné a dřevěné předměty. „Zajímavostí je třeba měřítko z roku 1751, které je vyřezáno řadou motivů ze života řemeslníků a z církevního okruhu,“ poukázal historik.

Většina řemesel nepřesáhla podle jeho slov regionální význam, výjimku tvořil právě Elbogener Pumpernickel, perník, který zařadil Loket mezi významná místa původu výrobku, na jehož tradici dokonce v současnosti navázala Jitka Hlavsová.

Je ještě jedna zajímavost, která láká k návštěvě Černé věže. Zatímco expozice je nahoře ve věži, dole v přízemí se zachovala hladomorna, do níž je možné shora nahlédnout. „Ta mohla, podle mě, sloužit svému účelu v době, kdy Černá věž patřila městu, to je od roku 1549. Ale není to zcela doložené,“ připustil Vlasák s tím, že jde o zajímavost, kterou lidé často spojují s expozicí útrpného práva na hradě.

Velký úspěch sklízí každý rok v sokolovském divadle setkání amatérských divadel Sokolovská čurda.
Sokolovské divadlo táhne, předplatné nelze sehnat