Mezi přibližně žadatele rozdělí 64 milionů korun a ti o dotace budou nově žádat elektronicky. Tato částka by měla stačit na výměnu sedmi set kotlů. „Výzvu bychom chtěli vyhlásit už 28. července a příjem žádostí zahájit 30. srpna,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Tomu ovšem musí předcházet souhlas krajských zastupitelů, kteří budou o pravidlech dalšího kola kotlíkových dotacích jednat zítra.

O kotlíkové dotace je mezi lidmi čím dál větší zájem, o čemž svědčí podání přihlášek už v kole prvním. Kraj dnes eviduje už 91 žádostí, z nichž 53 už zhodnotil. „Všechny žádosti pravidla výzvy a dotačního programu splnila. zájemci byli zřejmě na žádosti dobře připraveni. Úspěšné projekty, na které dotace nevystačí, skončí v zásobníku. Dojde na ně tehdy, pokud se některá z předchozích výměn nezdaří. V této první vlně bude mezi žadatele rozděleno 8,3 milionu korun a to bude stačit na přibližně 68 zájemců o výměnu svých starých kotlů za nová zařízení na biomasu nebo tepelná čerpadla. Ve druhé vlně ale kromě toho, že žádat se bude elektronicky, dochází i k dalším změnám, Liší se typy kotlů, které si budou zájemci pořizovat. Stávající zdroje tepla na pevná paliva s ručním přikládáním se budou měnit za automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kondenzační kotel, kotel pouze na biomasu s ručním nebo s automatickým přikládáním nebo za tepelné čerpadlo. Zájemci o dotaci budou moci získat 75 až 120 tisíc korun, a to dle typu nově pořízeného zdroje vytápění. Odpadá také povinnost pořídit v domě takzvané mikroenergetické opatření, například výměnu oken.

Z elektrických žádostí nemusejí mít lidé podle vedení kraje žádné obavy. „Systém teď pod vedením krajského radního Janů řádně připravujeme. Aplikaci jsem už vyzkoušeli a systém je velmi jednoduchý,“ uvedl hejtmanka Vildumetzová. Radní Josef Janů doplnil, že systém by měl v budoucnu sloužit lidem i v případě dalších dotací, nejen těch kotlíkových. „Budeme se maximálně snažit dělat vše elektronicky,“ doplnil Josef Janů.

Ilustrační foto
Kuřáci před hospodami dělají kravál