V listopadu roku 2015 se skupina vloupala do rodinného domu ve Valči, kde soukromému sběrateli umění vybílila jeho sbírku. Cena uloupených předmětů je odhadována až na 80 milionů korun. Lup si pak ukryli na Slovensku.

„Mezi nejdražší ukradené obrazy patří obraz Trůnící Panna Marie a zástup svatých v hodnotě 15 až 20 milionu korun. U zlodějů jsme našli část uloupených předmětů za zhruba 20 milionu korun. Přesný odhad budeme mít zanedlouho. Zajistili jsme mnoho mincí, grafických listů, tabatěrek nebo svícnů. Všechny předměty ještě nedorazili ze Slovenska k nám. Znalcům pro udání přesné ceny nestačí jen fotky, potřebují předmět vidět na vlastní oči,“ informoval Rudolf Flaška, vedoucí odboru obecné kriminality.

Kriminalisté spolupracovali se slovenskou policí a Národní kriminální agenturou. Po dlouhodobé spolupráci zadrželi na Slovensku dva muže ve věku 28 a 36 let.

Po několika domovních prohlídkách a prozkoumání okolích prostor zajistili mnoho z ukradených předmětů.

„Při prohlídkách jsme nenašli jen historická díla, ale i velké množství zbraní a střeliva, které souviselo s další činností gangu. Na základě důkazů při prohlídkách jsme v červenci zahájili trestní stíhání podezřelých osob. Mladší z mužů navíc na základě smlouvy o komisním prodeji převzal dva obrazy v hodnotě několika milionů korun, které si přisvojil a domluvenou kupní cenu do teď neuhradil. Také převzal umělecká díla, která měl restaurovat nebo prodat, ale místo toho si je nechal. Ukradená díla se snažil prodávat na aukčních portálech v České i Slovenské republice,“ řekl vrchní komisař Stanislav Taušek.
Některé předměty opravdu prodal, ale ty už také putují domů. K potěšení sběratele, policisté po přezkoumání předměty ihned majiteli vrátí, bez ohledu na soudní jednání.

„Oba muži byli obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu krádeže. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ dodala mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová.

Marie Peterová

Ilustrační foto
Noční drama. Na obyvatele bytu vytáhl zloděj nůž