Ale letos je čeká překvapení, protože pro své malé hosty nechalo město vyrobit speciální budky se štěrbinou, kterou mohou vlézt dovnitř. „Uvnitř jsou umístěny speciální háčky, na které se netopýři pověsí. Ale pozor, vedle sebe se totiž umístí hned tři takové budky s průduchy, které se vyřežou uvnitř každé z nich,“ uvedla starostka Jitka Pokorná.

Díry navíc mají zásadní význam pro pohodlné bydlení. „Díky nim se budou moci netopýři vzájemně navštěvovat. Takže jsme jim teď udělali takové 3+KK,“ vysvětlila Pokorná.

Přitom na počátku prací na zateplování fasády to vypadalo, že netopýři přijdou o svou zimní rezidenci. „Ze začátku to vypadalo jako velká komplikace. Proto jsme sháněli vhodné výrobce. Firma se s tím nakonec popasovala velice zdatně a netopýři jsou na stejném místě. A já teď budu s napětím čekat, jestli se vrátí, nebo ne,“ sdělila Pokorná s tím, že netopýři pokaždé, když přiletí, vždycky začnou škrábat. Tím o sobě dají vědět, že jsou zpět.

Přestože už jsou dávno hotové domečky, ještě se finišuje s pracemi na budově městského úřadu. „Řekla jsem, že fasáda musí být hotová jako první, protože podle mě tím, že se už tak rychle ochladilo, budou chtít netopýři brzy zpátky,“ dodala Pokorná.

Ilustrační foto
Do UNESCO společně. Ale kdy?