Nedá se říct, že nerostou," řekl Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les. „Ale houby lze najít sporadicky a jen někde." Podle Jiřího Pošmury dobře rozjetou sezónu zastavil příval veder. „Dá se proto říci, že momentálně čekáme na příznivější podmínky," uvedl s tím, že houby mohou v současné době lidé najít hlavně například na hrázích rybníků nebo při lesních cestách. Do hlubokých lesů se vláha totiž ještě v dostatečném množství nedostala. „V hlubších lesích jsou sice také, ale je jich zatím málo," přiblížil Jiří Pošmura. Většinou mohou houbaři najít takzvané masáky, tedy muchomůrky růžovky. Vedle nich ale začaly růst i jedovaté muchomůrky, jako například tygrovaná nebo nejjedovatější muchomůrka zelená.

Najít se dají i jiné druhy jedlých hub. „Sem tam se objeví nějaký křemenáč a sporadicky kováři." Na ´sklizeň´ pravých hřibů si prý musí milovníci smaženice či houbových řízků ještě nějakou dobu počkat.

Červen byl podle mykologů, co se růstu hub týká, průměrným. Houbaři mohli najít například smrže, ucháče nebo kačenky.

Jak budou vypadat následující měsíce, ale houbaři říci nedokážou. Všechno záleží na klimatických podmínkách. Pokud by současné chladnější a vlhčí počasí, které je pro růst hub ideální, vydrželo, nebude to ale trvat dlouho a houbaři budou z lesů chodit s plnými koši. „Počítám, že v Karlovarském kraji by to byla otázka týdne."