V neděli 9. června zasedal Krizový štáb Karlovarského kraje a krajská povodňová komise. Hejtman Josef Novotný je svolal, aby prověřil připravenost všech složek v době povodňové pohotovosti.Povodňovou pohotovost vyhlásila pro některé české kraje ústřední povodňová komise.

„Předpověď je nepříznivá, musíme se proto připravit na vydatné srážky, které by měly přijít v neděli a v noci z neděle na pondělí. Mohlo by spadnout do 40 mm, ale místy do 70 mm srážek. Největším problémem by se mohly stát bleskové povodně, které by v krátkém čase mohly ohrozit naše území. Proto jsme obratem kontaktovali povodňové komise obcí," uvedl hejtman Josef Novotný,

Zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje se už předběžně sešli v sobotu 8. června. „Na základě informací ústřední povodňové komise byl pro území našeho regionu vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Vyrozuměli jsme starosty všech obcí a jsme v kontaktu s Hasičským záchranným sborem ČR. Kromě mezikrajské pomoci, kdy jsme vyslali do postižených oblastí těžkou techniku, je také připraveno asi 45 hasičů, kteří mohou okamžitě vyjet tam, kde to bude zapotřebí," uvedl ředitel HZS KK Václav Klemák.

Tajemník krajské povodňové komise Stanislav Smolík informoval o dosavadním monitorování srážkové činnosti a stoupajících hladin vodních toků. Podle zástupců podniku Povodí Ohře v současnosti došlo k poklesu hladin vodních nádrží i řek, nejpomaleji klesá hladina na nádrži u Žlutic. Vzhledem k předpovědi počasí vodohospodáři dále zůstávají v pohotovosti.

Krizový štáb, krajská povodňová komise i další bezpečnostní složky zůstávají nadále v kontaktu, pokud to bude situace vyžadovat svolá hejtman Josef Novotný opět zasedání krizového štábu.

Kraslice na Sokolovsku vyhlásily obecním rozhlasem, že může hrozit až 2. stupeň povodňové aktivity a zároveň vyzvaly občany města Kraslic, aby si zabezpečili svůj majetek, zejména v blízkosti vodních toků.