Faktury uhrazené Karlovarským krajem od počátku října najdou zájemci na krajském informačním portálu. Tímto krokem chce Karlovarský kraj umožnit veřejnosti, aby se blíže seznámila s hospodařením kraje.

„Na krajských internetových stránkách byly už dříve k dispozici občanům zveřejněné smlouvy, výběrová řízení a nyní jsou i faktury, které byly posledním chybějícím článkem v řadě aktivit směrem k maximální otevřenosti krajského úřadu k veřejnosti," uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Kraj začal zveřejňovat faktury v hodnotě nad deset tisíc korun.

„Věřím, že to lidé ocení jako transparentní způsob informování o tom, jak kraj nakládá s veřejnými prostředky," vysvětlil hejtman Josef Novotný.

„Budeme samozřejmě dbát na to, aby zveřejňování vyplacených faktur probíhalo v souladu s platnou legislativou v oblasti ochrany osobních údajů," dodal ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek.

Karlovarský kraj také na internetu zveřejňuje veřejné zakázky tak, aby výběrová řízení byla otevřena co nejširšímu počtu zájemců.

„Nad rámec zákona má kraj přísněji upravená pravidla zadávání veřejných zakázek už od hodnoty 250 tisíc korun," uvedl náměstek hejtmana Martin Havel.

Do konce roku kraj začne využívat státem certifikovaný nástroj pro elektronické zadávání veřejných zakázek a plánuje nákup elektřiny na komoditní burze.

„Veřejnost se může na krajských internetových stránkách informovat o schválených příspěvcích a dotacích nebo zaslat podnět či dotaz do rubriky hejtmana Josefa Novotného," dodala Pavlíková.

Uživatelé internetu pak najdou odkaz na zveřejněné faktury na titulní stránce krajského informačního portálu www.kr-karlovarsky.cz v sekci http://www.kr-karlovarsky.cz/kraj_cz/karlov_kraj/dokumenty/Faktury/.