Zatímco složení budoucí krajské vlády se vyjasňuje, zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva se oddaluje. Kvůli stížnosti na špatně sečtené preferenční hlasy v jedné z obcí kraje bude platnost krajských voleb v Karlovarském kraji přezkoumávat Krajský soud v Plzni.

Přitom současné vedení kraje plánovalo ustavující krajské zastupitelstvo už na 8. listopad. Termín se nyní oddálí minimálně o dvacet dnů.

„Vzhledem k podezření, že v jedné z malých obcí Karlovarského kraje došlo k chybnému součtu preferenčních hlasů u kandidáta v krajských volbách, dostal krajský úřad informaci o tom, že byl Krajskému soudu v Plzni dne 22. října doručen žalobní návrh na neplatnost voleb do Zastupitelstva Karlovarského kraje," uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Doplnila, že s ohledem na tuto situaci bude muset být také stanoven termín ustavujícího zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje.

„Ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva svolává dosavadní hejtman po uplynutí lhůty pro podání návrhu soudu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování tak, aby se konalo do patnácti dnů ode dne uplynutí této lhůty. Jestliže byl návrh na neplatnost voleb nebo na neplatnost hlasování podán, koná se ustavující zasedání zastupitelstva do patnácti dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů, pokud žádnému z podaných návrhů nebylo vyhověno," vysvětlila mluvčí. Hrubý odhad maximální délky lhůty je do 28. listopadu. „Soud může ovšem rozhodnout rychleji," poznamenala Pavlíková.

Podle našich informací onou obcí, jejíž volič si na výsledek voleb stěžoval, je Zádub-Závišín na Chebsku. Tam byla nejúspěšnější TOP 09+STAN. Lidé odevzdali 106 obálek, z nichž 98 hlasů bylo platných. Zatímco starosta obce Jiří Nešpor neobdržel jediný preferenční hlas, jeho stranický kolega z Karlových Varů jich obdržel čtyřicet. Podle dobře informovaného zdroje měl obdržet minimálně čtyři. Zda toto bylo příčinou žaloby na neplatnost voleb, se ovšem neví. Jméno stěžovatele mluvčí kraje nesdělila.

Rýsuje se pravicová opozice?

Jednání o budoucí krajské koalici stále pokračují. Vyjednávací tým ODS ustanovený pro případné koaliční vyjednávání už ovšem formálně ukončuje svoji činnost.

„S ohledem na skutečnost, že se nepodařilo vytvořit vyjednávací dvojblok s hnutím starostů a hasičů a nejeví se jako reálné ani jiné smysluplné řešení pro vytvoření stabilní koalice jako alternativy k levicové koalici, nemá další fungování vyjednávacího týmu smysl. ODS zahajuje jednání s budoucími koaličními stranami jako opozice s cílem projednat opoziční zastoupení zejména v kontrolních orgánech krajské struktury," uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

Josef Hora, lídr za Hnutí nezávislých pro harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), nevyloučil, že s ODS, TOP 09 a ALTERNATIVOU by toto hnutí mohlo utvořit dobrý pravicový blok. HNHRM podle něj při koaličních jednáních s ČSSD nevznášelo požadavky, ale opakovalo své představy o případné spolupráci. Mezi nimi byla funkce hejtmana jako samostatného hejtmana, a nikoliv stmelená i s funkcí poslance Parlamentu ČR.

Jaké ale bude skutečné složení budoucí koaliční vlády, o tom se stále jedná.