Jak se zrodil nápad začít s výrobou vlastních čokoládových bonbónů a jejich prodejem?

Důležité je zmínit, že když jsem před devíti lety začínal, nedělal jsem tehdy ještě vlastní bonbóny. Vše začalo návštěvou známého v Praze, který měl podobný obchod. Tenkrát jsem byl na rozcestí, co si se sebou počnu, a po krátkém rozhovoru mi vnukl nápad s prodejem čokoládových výrobků jedné z firem.

Mezi druhým a třetím, rokem, co jsem měl obchod v Karlových Varech otevřen, jsem ale začal s vlastní výrobou.

Co vás k tomu vedlo?

Zákazníci. Ti si našli své oblíbené kusy s určitou náplní, a když je potom firma změnila, přišli za mnou, že už to není ono, na co byli zvyklí.

Kde a jak probíhá výroba vašeho čokoládového zlata?

Výrobnu mám u sebe doma v obci Pila, a abych byl přesný, nevyrábím čokoládu, ale bonbóny. Na ně si materiál míchám v různých poměrech z dovezené čokolády z Belgie, Německa a Madagaskaru. Originál jsou pak mé výrobky, které jsou z mléčné, bílé i hořké čokolády a rozličných tvarů a chutí.

Máte tedy nějaké své stěžejní produkty?

Lidem chutná vesměs vše, co prodávám, ale největší oblibě se těší například zázvor v hořké čokoládě, sušená rajčata s mořskou solí a chilli nebo slané čokolády, například s pistáciemi.

Oblíbené jsou i plátky pomeranče či mandle s medem a čokoládové lanýže s calvados nebo havajským rumem. Zákazníci stále více slyší na zdraví, takže vyhledávají výrobky se stále nižším obsahem cukru. Podle mého názoru, ten kdyby byl vynalezen dnes, tak je okamžitě zakázán jako narkotikum.

A jak to máte se zákazníky? Máte přehled, zda převládá zahraniční, nebo česká klientela?

Řekl bych, že tak čtyřicet procent příchozích tvoří Češi a zbytek turisté. A navzdory různým krizím převládají Rusové a po nich Němci. Řada mých zákazníků se sem vrací, a to třeba každý rok, když přijedou na návštěvu Karlových Varů. Vždy s sebou odvážejí stále více a více bonbónů.

Dokonce jsem našel na ruských internetových profilech, že návštěva lázní není kompletní bez mého čokoládového opojení. To je obrovská satisfakce pro mě.