Stejně tak tomu bylo i v případě 16 letého nezletilého mladíka, který ve středu 2. srpna na svém freestyle sportovním kole přijel k prodejně potravin v Dalovicích na Karlovarsku. "Před obchodem nezajištěné kolo volně položil a odešel nakupovat. V tu chvíli procházel kolem prodejny 35 letý muž, který využil nepozornosti majitele, nasedl na kolo a z místa odjel," přiblížila policejní mluvčí Zuzana Týřová. Majiteli tak krádeží způsobil škodu kolem 10 tisíc korun. Mladík celou věc oznámil na Policii ČR, která začala případ krádeže prověřovat.

Policisté za pomocí kamerového záznamu a dobré místní znalosti zloděje dohledali. Zadrželi jej však bez jízdního kola. Na policejní služebně mu předali sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže, za kterou mu v případě prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Případ však jako jeden z mála dopadl se šťastným koncem. "Policistům se podařilo po dvou dnech od krádeže kolo nalézt, zajistit a předat zpět majiteli. Ten je již ponaučený, že své jízdní kolo již nikdy nenechá bez dozoru neuzamčené," doplnila mluvčí. 

Zdroj: PČR

Minulý týden došlo v kraji ještě k jednomu podobnému případu. Trestného činu se tentokrát dopustil osmadvacetiletý muž z Chebska. "V noci ze 3. na 4. srpna v Aši v ulici Dobrovského, za užití násilí, odcizil z balkonu domu dvě jízdní kola," popsal mluvčí policie Daniel Dvořák. Policisté ještě téhož dne zjistili muže i jízdní kola, která se vrátila zpět k majitelce. Svým jednáním muž způsobil škodu na základě odborného vyjádření převyšující 20 000 korun.

"V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody šest měsíců až tři roky," dodal Dvořák. 

Policisté přináší několik preventivních rad, jak případným krádežím předcházet:• Nenechávejte ani na chvíli své jízdní kolo neuzamčené. Připoutejte kolo k pevnému bodu (zábradlí, sloup, stojan, atd.).
• Pro větší zabezpečení proti odcizení používejte kvalitnější zámky či alarmy.
• Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, pohlídejte si kola navzájem.
• Vhodné je uzamknout své jízdní kolo dvěma či více bezpečnostními zámky.
• Jestliže uzamykáte více kol dohromady, uzamykejte je mezi sebou navzájem tak, ať jsou uzamčeny všechny jejich části.
• Při odchodu od jízdního kola si s sebou vezměte cennější vybavení (tachometr, nasazovací svítilna, brašna s věcmi, apod.).
• Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do objektu a stálé uzamčení společných prostor, i uzamčení jízdních kol v nich uložených.
• Pro případ odcizení jízdního kola si poznamenejte jeho značku, výrobní číslo, barevné provedení, nápisy, vybavení a pořiďte si jeho fotodokumentaci.

Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho jízdního kola, neprodleně tuto skutečnost oznamte na linku Policie ČR 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.