Kraj se i pod vlivem aktuálních událostí snaží zvýšit bezpečnost ve školách nebo se připravit na problémy související s migrační vlnou, i když ta se kraje zatím nedotkla.

Počtem obyvatel nejmenší kraj v Česku má v oblasti kriminality některá specifika. Dlouhodobě vykazuje nejvyšší objasněnost trestných činů ze všech krajů, v uplynulých čtyřech letech to bylo od 68 bezmála do 73 procent.

Jako region sousedící s německými státy Bavorskem a Saskem se ale potýká s problematikou výroby a distribuce drog, které se z velké části distribuují do Německa. Na starost ji má mezinárodní tým Crystal, pojmenovaný podle německého názvu české drogy pervitin.

Významných úspěchů v posledních letech dosáhli krajští kriminalisté. Podařilo se jim například odhalit rozsáhlé podvody při vydávání řidičských průkazů nebo pojišťovací podvody sportovců.

Ačkoli kraj nemá přímý vliv na práci policie, bezpečnostní otázky v posledních letech řeší nad rámec běžné spolupráce s policií. Příkladem jsou střední školy. „Karlovarský kraj se na základě zpracovaného posouzení rozhodl bezpečnostní opatření na školách financovat z vlastního rozpočtu. Celkem bylo pro rok 2016 vyčleněno 14,85 milionu korun," řekl hejtman Martin Havel (ČSSD).

Více se v posledním roce kraj věnuje i rizikům, která mohou nastat v důsledku migrační krize. Podle informací kraje německé město Klingenthal, ležící těsně za hranicemi, přijme asi 90 uprchlíků. Vedení kraje už o tom jednalo se starostou Kraslic. Dosud ale žádné problémy nenastaly.

Podle opozičního krajského zastupitele Jaroslava Borky (KSČM) je zajištění bezpečnosti obyvatel v prvé řadě role státu a teprve následně krajů nebo obcí. „Opatření na školách jsou v pořádku, ale hlavním problémem je celková atmosféra ve společnosti. A tu ovlivňují svým příkladem i politici, ať už ve vládě nebo v parlamentu nebo na kraji. Když lidé vidí, jak se chovají politici, ztrácí ochotu respektovat cokoli," řekl Borka.

Karlovarský kraj stále nemá vlastní krajský soud. Ministerstvo spravedlnosti sice před lety jeho stavbu chystalo, ale z plánu sešlo. Stále ale vlastní pozemek v areálu krajského úřadu, kde by mohl soud stát.