Živý mor, který pustoší města. Tak vnímají mnohé radnice početná hejna holubů.

Stovky divokých holubů, vznášejících se v hejnech nad náměstím, neděsí jen památkáře či majitele domů. Ptáci svým trusem znečišťují střechy a fasády domů i památek, zanášejí okapy a špiní chodníky.

V Karlových Varech si holubi oblíbili i kolonády a ptáky zase zahraniční návštěvníci lázní. Ti s holuby tvoří dokonalou symbiózu. S nadšením jim házejí kusy rohlíků a obdivují jejich přítulnost. Karlovarští holoubci jsou totiž tak oprsklí, že si nebojácně sedají i na ruku, která je krmí. I když se hostům může rohlík výrazně prodražit. Pokuta za krmení holubů činí až tisíc korun.

Na rozdíl od Českého Brodu, kde na hejna holubů pustošících město povolali myslivce, kteří zahájili jejich odstřel, vedení karlovarského magistrátu je k těmto živým tvorům mírumilovnější.

Tento problém řeší dvěma způsoby. „V případě velkého počtu holubů v jedné lokalitě, kde hrozí hygienická rizika a podobně, objednáváme službu, která je pochytá do pastí a následně usmrtí. Poslední takový zásah jsme objednali v loňském roce," uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Dalším opatřením je prevence. „Od května loňského roku platí vyhláška k zajištění udržování čistoty. Ta stanoví zákaz znečišťování veřejných prostranství jakýmkoliv způsobem, včetně krmení holubů. Zákaz krmení obsahuje také statut lázeňského místa Karlovy Vary, vydaný nařízením vlády, který také zakazuje ve vnitřním lázeňském území na veřejných prostranstvích krmit toulavá a volně žijící zvířata," doplnil mluvčí.

Na dodržování zákazu dohlíží městská policie.

Podle slov velitele Marcela Vlasáka už v souvislosti s krmením holubů byly uděleny pokuty.

„Jenom v lednu to bylo už devět případů. A většinou jde o zahraniční návštěvníky. Nejprve se to snažíme řešit domluvou. Když se to ale opakuje, pak už hříšníka pokuta nemine. Poprvé je to vždy ale dvě stě až tři sta korun," uvedl velitel.

Také v Chebu se rozhodli s holuby zatočit. V období od 15. ledna do 31. března je zde začala odchytávat firma zabývající se odchytem. Celá akce město přijde na 89 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že redukce počtu holubů je efektivní jen v tomto období, další odchyt v tomto roce již neplánujeme," potvrdila mluvčí Městského úřadu v Chebu Martina Kuželová.

K redukci počtu holubů se rozhodlo také město Aš.

„Povoleným způsobem se snažíme tlumit rostoucí množství holubů, kteří znepříjemňují život lidem bydlícím ve středu města," řekl starosta Aše Dalibor Blažek. „Uvidíme, nakolik budeme úspěšní a zda to na jaře a v létě bude vůbec alespoň trochu znát," dodal. Podle lidí i starosty by bylo více humánní holuby prostřednictvím krmiva sterilizovat. Tento způsob je ale povolen na výjimku pouze v městských památkových rezervacích a podobných lokalitách. Nyní jsou na střechách ašských budov připevněné klícky s návnadou, kam se holubi lapí. Odchytová firma je poté tím nejšetrnějším způsobem utratí.