Nejznámější české lázně změní po téměř šedesáti letech status. Nově se tak rozšíří hranice více chráněného vnitřního lázeňského území, to bylo především rozšířeno na pohledové horizonty údolí Teplé a zarovnáno v místě styku s obchodně-správním centrem města. Nově se jeho součástí stává i část Hůrek.

To s sebou přináší i omezení některých činností. Mimo jiné i posuzování nové výstavby, používání hlučných technologií či v ní nelze používat dopravních prostředků.
Nově se bude řešit postavení českého jazyka, který musí být vždy na úrovni ostatních světových jazyků.

Největší novinky se však chystají na řidiče, kteří budou chtít projet lázeňským územím. „Počítáme s tím, že zavedeme zelené emisní etikety, které se dnes používají v sousedním Německu. Budeme tím především regulovat dopravu mezi Divadelní ulicí a Zámeckým vrchem hlavně kolem doby vjezdu pro zásobování v lázeňské zóně podél řeky Teplé," řekl primátor Petr Kulhánek.

Zásobovací automobily zajíždějí nyní k hotelům, restauracím a k obchodům ráno od šesté do desáté hodiny. Ve stejném čase však míří po promenádách za pitnými kúrami lázeňští hosté. Auta je tak připravují o ionizovaný vzduch, který se u řeky přes noc vytvoří, a také hosty ochudí o tu neopakovatelnou atmosféru karlovarské kolonády," uvedl Jaroslav Růžička, náměstek primátora. „Časy pro vjezd vozidel je třeba změnit, o přijatelném řešení pro všechny strany jednáme. Město chystá i úpravy týkající se možnosti přijet automobilem do blízkosti Mlýnské kolonády," dodal.

Tyto změny budou platné od prvního ledna příštího roku, do té doby nadále platí současná norma. Pokud tedy někdo zažádá o výstavbu do konce tohoto roku, bude se žádost posuzovat podle dnešních norem.

Jak vypadá situace v lázeňském trojúhelníku, prozradili zástupci měst: „V Mariánských Lázních máme městskou památkovou zónu," sdělil tajemník mariánskolázeňského městského úřadu Miroslav Jašíček. „Veškeré stavební záměry, které by chtěl investor v zóně prosadit, musí řešit s orgánem památkové péče – Městským úřadem Mariánské Lázně. Odborné stanovisko nám dává Národní památkový ústav," dodal.

Návrhem, který více ochrání karlovarskou lázeňskou zónu, se chtějí inspirovat i ve Františkových Lázních: „Naše město má status lázeňského místa od roku 1958, v některých ohledech už je zastaralý, takže chceme nový zákon, který více dbá na aktuální potřeby lázní. Určitě se chceme inspirovat Karlovými Vary," prohlásil Miroslav Jiřina, tajemník Františkových Lázní. Lázeňský trojúhelník se tak stane více klidným místem.

Petr Toman