Ačkoli letošní lyžařská sezóna ještě rozhodně neskončila, horští záchranáři v Krušných horách už nyní mohou konstatovat, že na horách vzrostl počet zraněných vyznavačů zimních sportů. Podle náčelníka Horské služby v Krušných horách Miroslava Güttnera je na vině především vyšší návštěvnost zimních středisek, než tomu bylo v loňském roce. Svou roli také sehrává bezohlednost lyžařů. „Úrazovost jednoznačně stoupla. Například jen na Klínovci máme už dvě stovky událostí, a to je jen jedna stanice," konstatoval náčelník. Přesná čísla bude mít horská služba až na konci března, kdy oficiálně končí lyžařská sezóna.

Poraněná zápěstí, kolena nebo třeba tržné rány. To jsou nejčastější úrazy na sjezdovkách. Záchranáře alespoň těší, že ubylo poranění hlavy. „Je patrné, že nedílnou součástí lyžařské výbavy už jsou ochranné helmy. Řekl bych, že 80 procent dětských i dospělých návštěvníků skicenter helmy má. Počet poranění hlavy rapidně klesl," poznamenal Güttner. S tím souhlasí i horský záchranář z okrsku Bublava Miroslav Račko. „I u nás poranění hlavy ubylo díky tomu, že lidé mají na hlavách přilby," potvrdil.

Horští záchranáři letos zatím neevidovali žádný tragický případ, který by skončil smrtí. Dál nabádají návštěvníky hor, aby byli na svazích ohleduplní. Problémem například je, že lyžaři zastavují na nebezpečných místech, jako jsou přemostění. Snowboardisté si pak nebezpečně sedají pod horizont. Hrozí tak vážné srážky, neboť lidé jedoucí z vrchu je zahlédnou až na poslední chvíli.

Samotní provozovatelé lyžařských areálů se snaží dělat vše pro to, aby se srážkám zabránilo. Řešením je například rozšiřování sjezdovek. „Náš areál disponuje všemi typy obtížnosti sjezdovek. Díky jejich šířce udržujeme velmi dobrou pozici v počtu úrazů při lyžování. Téměř se nevyskytují," uvedl bublavský vlekař Jiří Lhota.