Nedaleko malé osady Nažidla se tehdy začala odvíjet tragédie, která navždy poznamenala osudy desítek lidí.

Návrat z běžného lyžařského zájezdu v Rakousku ukončila 8. března 2003 havárie patrového autobusu, který v místě prudkého klesání vyletěl ze silnice a zřítil se ze zhruba sedmimetrového srázu.

Následky byly hrozivé na místě zahynulo 17 cestujících, dva lidé později zemřeli v nemocnici. Dvacátá oběť podlehla následkům zranění v srpnu o dva roky později.

V autobuse cestovali převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, zájezd organizovala chomutovská cestovní kancelář Vlna. Autobus si pronajala od sokolovské cestovní kanceláře LSK Autobusy.

Ihned po nehodě se rozběhlo vyšetřování a tři dny po tragédii policie obvinila osmačtyřicetiletého řidiče autobusu Pavla Krbce. Podle vyšetřovatelů se muž dostatečně nevěnoval řízení a nehodu zavinil.

Pozůstalí se se svými blízkými rozloučili 20. března 2003.

V průběhu vyšetřování policie v červenci téhož roku zjistila, že Krbec neměl v pořádku všechny doklady. Jeho oprávnění řídit autobus bylo podle ní zfalšované a obvinění z obecného ohrožení nakonec ještě rozšířila o padělání a pozměňování veřejné listiny.

Počátkem srpna 2003 si Krbec vyslechl obžalobu a začal se připravovat na soud.

Řidič dostal osm let, odseděl si pět

Ten se konal za velkého zájmu médií a veřejnosti v Českém Krumlově. Tamní okresní soud pak Krbce 21. listopadu 2003 poslal na osm let nepodmíněně do věznice s ostrahou. Řidič se proti verdiktu odvolal.

Šofér se mimo jiné hájil tvrzením, že nehodu mohla způsobit nečekaná porucha zatáčecí zadní nápravy autobusu. Znalci z oboru však jeho tvrzení odmítli. Soud jako příčinu nehody jednoznačně označil nepřiměřenou rychlost.

Krbec jel podle všeho v místě tragédie více než 100 kilometrů v hodině. Přiměřená rychlost na silnici byla ale maximálně osmdesát kilometrů v hodině.

V květnu o rok později českobudějovický krajský soud Krbcovi osmiletý trest potvrdil a zároveň mu na deset let zakázal řídit.

Krbec vyšel z vězení po pěti letech, v říjnu 2009.

Oběti nehody dodnes připomíná pomník, který začali pozůstalí budovat v závěru roku 2007. Na místě neštěstí tak osadili 20 kamenů. Pietní místo bylo odhaleno k pátému výročí tragédie.

Deset let od nehody si lidé dnes připomenou mší v Karlových Varech. Konat se bude od 18 hodin v chrámu svaté Máří Magdalény.

(pol)