Využije je pro léčbu žen i sledování miminek. Součástí moderního vybavení bude i technika, kterou FN Plzeň dosud nevlastnila nebo ji z důvodu omezeného počtu používala pouze ve specifických případech.

„Naprosto novou záležitostí je pořízení plazmové koagulace, která v některých případech umožní zničit nádorovou tkáň například na stěně střevní, aniž by bylo nutné část orgánu odstranit, což v současnosti není možné,“ uvádí primář Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň Vladimír Kališ.

Další novinkou, kterou by měla mít FN Plzeň ještě letos k dispozici, jsou takzvané endoskopické sestavy v 4k UHD rozlišení. „Jedná se o zobrazovací zařízení nejvyšší kvality, které je v současné době k dispozici. Umožní nám přesnější techniku operování než přístroj, který máme nyní. Někdy se totiž bavíme o milimetrových vzdálenostech. S novým přístrojem také dokážeme lépe najít případný malý zdroj krvácení,“ je si jist Kališ.

Přínosem bude také kardiotokograf s analýzou ST segmentu, který je vedle současného sledování EKG a děložních stavů těhotné ženy navíc schopen provádět monitoraci plodu, což výrazně zlepšuje kvalitu hodnocené kardiotokografické křivky. „Jeho výhodou bude, že se nám vše potřebné objeví na jedné velící stanici, což nyní není možné,“ popisuje primář.

Za zmínku stojí i nová technologie pro detekci sentinelových uzlin. „Jedná se o takzvanou strážnou uzlinu, což je první uzlina, do které nádor případně metastazuje. Přístroj na její vyhledávání v současné době máme, ale nový je spolehlivější a uzlina se s ním lépe vyhledává,“ uvádí Kališ.

Ilustrační foto
Boreliózou se nakazilo už 44 lidí

Na modernizaci dvou center získala FN Plzeň více než 100 milionovou dotaci z evropských fondů.

Perinatologie, která se stará o miminka před narozením a v prvních dnech po porodu, a onkogynekologie, jsou součástí neonatologie a gynekologicko-porodnické kliniky. Ta sídlí již deset let v novém objektu.

„Zpočátku byla oddělení vybavena z části novou zdravotnickou technikou a částečně byla využita technika z předešlého pracoviště,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Vybavení je však zastaralé a potřebuje obnovit.

Velké investice v areálu FN v Plzni1. Pavilon porodnice – 568 milionů Kč (345 milionů z Ministerstva zdravotnictví, 223 milionů FN Plzeň), dokončeno: září 2007
2. Pavilon onkologie – 1 miliarda Kč (665 milionů z Ministerstva zdravotnictví, 40 milionů Evropská unie, 320 milionů FN Plzeň), dokončeno: březen 2011
3. Heliport – 45 milionů Kč (30 milionů dotace, 15 milionů FN Plzeň), dokončeno: listopad 2015
4. Parkovací dům – 139 milionů Kč (FN Plzeň), termín dokončení: srpen 2017
5. Stavební úpravy Centrálního příjmu – 94 milionů Kč (70 % ze státního rozpočtu), termín zahájení rekonstrukce: září 2017
6. Pavilon psychiatrie – 340 milionů Kč (269 milionů Evropská unie, 48 milionů státní rozpočet, 23 milionů FN Plzeň), termín zahájení stavby: 3. čtvrtletí 2017
7. Biomedicínské centrum (patří k LF UK v Plzni) – prvotní dotace do BC byla 408 mil. Kč, provoz zahájen: 17. 10. 2014