„Proti existenci vlků v Krušných horách nic nemáme, ale jak to tak bývá, při styku s přírodou je největším problémem člověk. V našem případě nekorektní vyjadřování a jednání pracovníků Agentury ochrany přírody. O existenci vlků v okolí Božího Daru, Abertam a Potůčků, jak nyní vychází najevo, vědí již několik let. Tuto skutečnost nám tajili. Máme dlouholetou zkušenost se škodami na ovcích toulavými psy. Proti těmto útokům jsme již dávno zavedli opatření, jako kvalitní elektrické síťové ohrady. Vlci nám zřejmě způsobili škody již v předchozím roce, ale my je z neinformovanosti přičítali toulavým psům. V letošním roce jsou již škody velké a ochranáři museli přiznat, že jsou způsobeny vlky," řekl Zacharda.

Celkem bylo usmrceno nebo následně uhynulo na následky zranění již 39 ovcí. Škodu, která ale vznikla chovateli, neuhradí pojišťovna. „Pojišťovna nehradí škody způsobené chráněnými zvířaty. Odkazuje se na stát. To znamená kolečko byrokracie, kdy musíme prokázat, že se jednalo o náš majetek, že útok opravdu způsobili vlci, a následně doložit rozsah škod," řekl Zacharda.

Přesto je tu šance na úhradu škod. „Máme možnost požádat o náhradu za mrtvá zvířata. Informovali jsme se na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje, kde již byly škody způsobené vlky uplatňovány. Velká část škod vzniklých začátkem letošního roku nebyla dosud majitelům uhrazena. Krajský úřad je totiž pouhým zprostředkovatelem. Peníze posílá Ministerstvo financí a to škody z neznámých důvodů platit příliš nechce," podotkl Zacharda. ¨

Nejlepší prevencí proti útokům vlků jsou velcí honáčtí psi jako čuvač nebo kavkazský pastevecký pes. Takový pes ale neřeší rozdíl mezi vlkem a člověkem. Je to pro něj škodná. „Kdybychom o vlcích věděli už před pěti lety, tak bychom si pořídili psy a už je měli vycvičené. A škody by mohly být o osmdesát procent nižší," řekl Zacharda.

Také se dají jako prevence použít plechovky s různými pachy od člověčího po medvědí. Řešení situace je nasnadě. „Budeme nuceni bránit svá zvířata prostředky v našem kraji dosud neobvyklými. Pořídíme velké pastevecké psy. Ten, kdo někdy navštívil rumunské hory, mohl být při pohybu v blízkosti stád ovcí obklopen a napaden smečkou velkých psů a musel vyčkat delší čas příchodu ovčáka, který psy odvolal. Něco podobného budou tedy muset očekávat v budoucnu i návštěvníci Krušných hor," vysvětlil Zacharda. V Rumunsku také nikdo neřeší, zda pes pokouše někoho, kdo tam nemá co dělat. Naopak. U nás čekají chovatele další tahanice a obviňování, že si psy dostatečně nezabezpečí.