Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče (SPO) měli původně čas na přestěhování ještě tři měsíce, ale kvůli havarijnímu stavu stropních konstrukcí a po statickém posouzení byl rozhodnutím stavebního úřadu do budovy vstup zakázán. „Vedení kraje se proto obrátilo na Karlovy Vary s prosbou o pomoc při hledání náhradního ubytování a vhodných nebytových prostor pro umístění věcí z vystěhovaných bytů a ustanovili jsme koordinační tým,“ uvedl radní Bradáč.

Zástupci kraje se navíc okamžitě sešli s lidmi z jednotlivých bytů. aby s nimi probrali, jak vzniklou situaci řešit. Nájemníkům kraj nabídl i využití volných ubytovacích kapacit v Chebu, o ty ale podle radního Bradáče nebyl zájem. „Aktuálně jednáme i s Dalovicemi a s dalšími městy. Jejich přístup bych chtěl ocenit,“ uvedl radní Bradáč.

V osmi z devíti bytů nebydlí rodiny s dětmi, ale jsou obsazeny buď po dvojicích nebo po jednom nájemníkovi. Většina nájemníků podle radního Bradáče je sama aktivní při hledání nového ubytování a ve ve čtyřech případech se jim to už podařilo. „Pro další se snažíme najít jiné byty či ubytování v domě s pečovatelskou službou,“ doplnila ředitelka krajského úřadu Martina Vránová.

Ilustrační foto.
Krematorium zůstane Fořtům

Rada kraj navíc schválila por každou bytovou jednotku desetitisícovou zálohu. „A protože jde o skutečně tíživou situaci, v níž se nájemníci ocitli nečekaně, navrhli jsme ještě pro každou bytovou jednotku dar ve výši 40 tisíc korun jako pomoc při hledání náhradního bytu,“ uvedla hejtmanka Vildumetzová (ANO) s radním Bradáčem.

Kraj zajistí i ostrahu budovy v havarijním stavu, kam bude platit zákaz vstupu. S problémem se stavem budov se potýká i samotná keramická škola. Už před časem byla ředitelka nucena výuku přesunout do objektu, který je bezpečný. Studenti školy jsou tak v bezpečí.