Prázdné sály, chlad a ticho, které občas přerušilo jen vrčení posledního stroje. Na něm v pátek ušila Květa Štauberová poslední přikrývku. Po 64 letech skončila v krušnohorském městě jejich výroba, továrna je včetně zařízení na prodej.

Důvod je prostý. Rostoucí náklady, konkurence levného zboží z Asie a dramatický pokles odbytu. „Pokud by výroba nadále pokračovala, dostala by se firma do neřešitelných ekonomických problémů," uvedl spolumajitel Quiltu a ředitel Karel Pošva.

Většina zaměstnanců z Quiltu odešla s koncem minulého roku. Pro Pošvu a druhou spolumajitelku Věru Riedlovou byl konec fabriky těžkou ránou. Jen těžko se z ní vzpamatovávají.

„Teď už je to trochu lepší, ale obrečel jsem to," přiznává Pošva. V Perninku strávil osmatřicet let. Věřil, že fabrika pojede dál a převezme ji mladá generace.

„Vždyž jsme například v letech 2000 až 2002 téměř všechen zisk investovali do modernizace podniku. Měli jsme přes sedm desítek odběratelů po celé republice a vedli jsme si dobře. Roční obrat se pohyboval kolem 20 milionů korun a naše značka byla pojem. Jenomže přišel rok 2008 a s ním takzvaná krize," konstatuje Pošva.

Ryze česká společnost bež účasti zahraničního kapitálu pak začala dostávat jednu ránu za druhou. Především utáhnout náklady na provoz a vytápění objektu v zimním období bylo složité. Navíc Češi začali šetřit, vyděšeni neustálým připomínáním krize a obavami z budoucnosti.

„Málo platné, peřiny a polštáře se staly zbytným artiklem. A když už si je šly ženy koupit, většinou dávaly přednost levnému zboží asijského původu. Co naplat, že přikrývky z Quiltu byly kvalitní. Tuzemské textilky prostě nemohou v cenové válce asijským výrobcům konkurovat. A kdybychom promítli do ceny našich výrobků reálné náklady, tak už je dávno nikdo nekupoval," dodal.

Mezi podnikateli patrně patří k výjimkám. Řada jiných by dohnala firmu do bankrotu a insolvenčního řízení. Šéfové Quiltu ale dokázali říci, že dál to prostě nejde. A to samé se pokusili vysvětlit zhruba dvěma desítkám lidí, kteří přišli v Perninku o práci.

„Alespoň končíme s čistým štítem. Nikomu nic nedlužíme, jediný úvěr, který jsme si vzali, je splacený. Zaměstnanci dostali tříměsíční odstupné. Továrna je nyní na prodej. Byl bych šťastný, kdyby se našel někdo, kdo by tady textilní výrobu třeba obnovil," konstatoval ředitel.

Zda si někdo koupí celou budovu včetně strojů, to zatím není jasné. Pošva spíše odhaduje, že zařízení rozprodá po částech a samostatně bude nabízen i objekt. Úkolu se zhostila společnost Naxos, podle Pošvy se na prodej takovýchto komplexů specializuje.

„Zatím se opravdu vážný zájemce neozval, ale to by bylo ještě brzy. Pokud by tu nebyla textilka, napadá mě celá řada možností, jak objekt využít. Snad se jeho prodej v průběhu tohoto roku realizuje. Je v dobrém stavu, pečovali jsme o něj. Na prodej je rovněž značka QUILT. O tu už se zájemce přihlásil," dodal Pošva.

Sériová výroba prošívaných přikrývek v textilní továrně v Perninku začala 20. června 1949 pod jménem LEKO (LEhká KOnfekce). V dalších letech byla firma přejmenována na Průmysl Prádla, následně vešla ve známost jako TRIOLA. Od listopadu 1990 se továrna vyčlenila ze svazku s Triolou a byl založen státní podnik QUILT, který ukončil svou existenci jsko státní subjekt v roce 1994. Od ledna roku 1995 pokračuje výroba již v soukromé společnosti QUILT.