Klimatologická stanice v Šindelové na Sokolovsku totiž v noci na středu naměřila rekordní mráz, který atakoval deset stupňů pod nulou. Rtuť teploměru klesla na mrazivých -8,2 stupně. Stalo se tak díky vyjasnění, díky čemuž padlo čtyřicetileté minimum.

„Zažili jsme na stanici roky, kdy stanice naměřila v květnu přízemní mrazík kolem třech stupňů. Ale minus 8? To tu nepamatujeme,“ řekl provozovatel stanice Rudolf Kovařík. Nešlo přitom podle jeho slov o klasický ranní mrazík. „Mrznout totiž začalo v úterý už půl hodiny po západu slunce, kdy teploměr ukazoval -2 stupně. A mrzlo pak celou noc. Zažili jsme tak v květnu klasický průběh zimní noci,“ poukázal. Kvůli mrazu přitom utrpěla příroda. „Co bylo již rozkvetlé, nepřežilo, bohužel.“

Stanice v Šindelové leží ve specifickém prostředí, kam se stéká vzduch hned z několika údolí. I proto tu bývají teploty podstatně nižší než v jiných částech kraje. Ještě ve čtvrtek očekává Kovařík přízemní mrazíky. Pak se už ale oteplí. „Vzhledem k cirkulaci vzduchu očekáváme, že přízemní mrazy se mohou objevit ještě v první dekádě června. Počítám s takzvanými malými zmrzlými muži a ti jsou mezi 6. a 8. červnem,“ doplnil.

Antonínské mosty právě procházejí rekonstrukcí
Lidé ohrožují svoje zdraví a životy. A učí to i své děti

Chladné dubnové počasí může mít podle Kovaříka vliv i na produkci medu a ovoce. „Včely začaly létat, začaly se připravovat a pak najednou konec, tři týdny nic. A to je špatné,“ potvrdil. Nestačily opylovat rozkvetlé stromy. Jak ale dodal, včely mají schopnost rychlé regenerace, a pokud se příroda vrátí do normálu, mohly by vše při druhé snůšce dohnat. Muselo by však nastat počasí, kdy bude alespoň čtyři dny v kuse víc jak 12 stupňů a nebude moc pršet, protože v dešti také nelétají.

Podle meteorologa, který je současně včelařem, se bude situace lišit i kraj od kraje. A co způsobuje letošní výkyvy počasí? „Co se týče přírody, má určité periody,“ vysvětlil Kovařík. „Podobné počasí, co máme teď, bylo naposledy v roce 1980. Ale věřím tomu, že jsme si to teď na pár let zase vybrali,“ dodal. Jaké budeme mít léto, se zatím říct nedá, do Medarda se počasí vyvíjí složitě. Po něm už by předpovědi měly být přesnější a pak se prý dá určit, jestli léto bude normální.